Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-01-12 14:24:54

Gyurcsány: a külföld nem kérheti Orbán fejét

A volt miniszterelnök szerint az ország szuverenitása és az önérzet miatt sem engedhetjük meg, hogy kívülről mozdítsák el a kormányfőt.

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke a Hetek című hetilapnak adott interjújában többek között arról beszélt, hogy diplomatákkal, nagykövetekkel zajló beszélgetésekből az derül ki számára, hogy külföldiek is keresik az Orbán utáni „berendezkedést”. Ezzel kapcsolatban Gyurcsány kifejtette: „az informális beszélgetésekből világosan látszik, hogy elpárolgott a bizalom, amely arra épült, hogy Orbánnak lenne programja és politikai szándéka, hogy gyorsan és eredményesen kezelje a magyar válságot. De nem kell nemzetközi összeesküvést szimatolni. A „külföld” nem kérheti Orbán „fejét”, és ezt mi nem is engedhetjük meg magunknak, mert ebben például valóban szuverének vagyunk, és ezt önérzetesen gyakorolni is kell.”

A volt kormányfő arra a kérdésre, hogy azért is élhetnek az „összeesküvés-elméletek”, mert  Olaszországban és Görögországban képes volt a „tőke” és Brüsszel politikai változást kicsikarni, azt válaszolta, hogy  Orbán Viktor helyzete más. Mint fogalmazott: „Két különböző út van. Van az olasz, ahol a gazdasági válság miatt és nemzetközi nyomástól nem függetlenül Berlusconi elvesztette a parlamenti többségét. Mennie kellett. Jött egy szakértői kormány, a Monti-kabinet. Létezik viszont a görög út, ahol Papandreu nem veszítette el ugyan a parlamenti többségét, de olyannyira elveszítette az „utcát”, hogy megszűnt a stabilitásnak az a minimális foka, ami alapján a parlamenti döntések kivitelezhetők lettek volna az országban. Felfordulás volt”.

Orbán Viktornak viszont stabil parlamenti többsége van. „Nem került abba a helyzetbe, mint Berlusconi, ezért az olasz típusú szakértői kormányról álmodozni sem szabad. Másrészt Magyarországon nyugalom van. Noha vannak ellenzéki tüntetések, de békés jellegűek, nem lehet mondani, hogy felfordulás lenne Magyarországon. Tehát a görög út sem valószínű. A harmadik út az lehet, hogy Orbán Viktor belátja, hogy ő alkalmatlan erre a feladatra, ezért lemond. De ahogy ismerem, erre is kevés az esély. Nem örömmel mondom, egyelőre Orbán maradni fog” - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

A Hetek a volt miniszterelnökkel egyebek mellett arról is beszélt, hogy mi a különbség a 2008-as IMF-program és a jelen legi tárgyalások között. És hogy igaza van-e azoknak, akik szerint őt is külföldről ösztökélték a távozásra. Az ismert ellenzéki politikus elmondta távozásának hiteles történetét is. És beszélt arról is, hogy az IMF hitel érdekében miért kellett egy vasárnap délután három óra leforgása alatt Merkellel, Sarkozyvel és Gordon Brownnal is beszélnie.

A teljes interjú a Hetek pénteki számában olvasható.

atv.hu  /HZs

Ajánlom

További belföldi híreink