Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-01-10 19:41:59

Gerő: Magyarország helyzete az ’56 utáni állapotokhoz mérhető

A kormányzati politika tartalmilag már megbukott, kérdés, hogy a politikai értelemben vett bukás mikor fog bekövetkezni – mondta Gerő András történész kedden az ATV Start című műsorában.

Gerő: Magyarország helyzete az ’56 utáni állapotokhoz mérhető

Gerő szerint Orbánék a társadalom- és a gazdaságpolitika területén egyaránt megbuktak, és bizonyos tekintetben a parlamentben is, mert olyan házszabályokat vezettek be, amik nevetségessé teszik a parlament működését.

A történész úgy véli, bár a hatalom megvan, a vezetés hiányzik az ország éléről, és inkább csak hatalmaskodás zajlik. Megjegyezte, a mai helyzet tulajdonképpen az ’56 utáni állapotokhoz mérhető azzal a különbséggel, hogy most a szövetségeseinkkel szemben tapasztalható egy sajátos elszigetelődés.

Gerő szerint a nemzetközi válságon túl Magyarországnak megvan a saját válsága, amely nagyrészt olyan politikai tényezőkből adódik, amelyek nem törvényszerűek, így tehát megváltoztathatóak. Így például a kormány a 2010-ben megszerzett kétharmados többségét arra is használhatta volna, hogy az őt hatalomba segítő akaratot egy nemzeti vállalkozássá teszi, és mintegy pozitív, össznemzeti politikává fordítja, ám ehelyett főként a hatalmaskodási kényszerük okán minden társadalmi réteggel és számos nemzetközi tényezővel is háborúba keveredett – vélte a történész.

További fotók, videók, kommentek - csatlakozzon az atv.hu közösségéhez a Facebookon és a Twitteren is.

atv.hu / J. I.

Ajánlom

További belföldi híreink