Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-01-06 13:42:59

Vértes: vagy Orbán lép, vagy nélküle lépnek, vagy pénzügyi csőd jön

A GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke szerint a kormányzati kommunikáció tele van zavarokkal, és már csak három lehetőség maradt.

Vértes: vagy Orbán lép, vagy nélküle lépnek, vagy pénzügyi csőd jön

A kormányzati kommunikációban az egyik „hülyeség” a másik után kerül nyilvánosságra, mondta Vértes András, aminek jelentős gazdasági következményei lehetnek, és ezek a bejelentések teljesen lejáratják a magyar kormányt. A GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke szerint nem véletlen, hogy Fellegi Tamás tartotta a sajtótájékoztatót csütörtökön és nem Matolcsy György. A bejelentés, mely szerint készek vagyunk készenléti hitelről is tárgyalni az IMF-fel, azonnal 4-5 forintot erősített az euró-árfolyamon. Vértes András szerint, amit az IMF-től felveszünk, az készenléti hitel, aminek lehetnek elővigyázatossági elemei. A közgazdász szerint Selmeczi Gabriellának ideje lenne csöndben maradnia, mert a rossz kommunikáció csak árt az országban, olyan ügyekben, amelyekben az amerikai külügyminiszter, vagy Barroso írt levelet.

Három lehetőség van, az első, hogy Orbán Viktor teszi meg a szükséges lépéseket, a második, hogy a Fidesz vezérkara cselekszik Orbán Viktor nélkül, a harmadik pedig a pénzügyi csőd. Ezekből választhat a kormány Vértes András szerint. A közgazdász szerint az Egyesült Államok esetében az állam a bankrendszerbe tett pénzt, hogy az fennmaradhasson, ezzel szemben Magyarországon az MNB nem tett és tehet ilyet. A magánnyugdíj-vagyonról Vértes András elmondta: a pénz bele lett számolva a tavalyi költségvetésbe, de nem lett elköltve. Az IMF-tárgyalásokról a közgazdász elmondta: a tárgyalások úgy kezdődnek, hogy a kormány elmondja, mit szeretne kezdeni a pénzzel. Az IMF a készenléti hitel esetében negyedévente ellenőrzi a gazdasági lépéseket. A közgazdász szerint a hazai bankrendszer stabil, és a megtakarítások biztonságban vannak, és előbb lesz kormányválság és kormányváltás, mint a betétek államosítása, így véget ért a „szavazógépek” időszaka, a kormánypárti képviselők azt fogják megszavazni, aminek van értelme.    

Kövesse az atv.hu híreit a Facebookon és a Twitteren is.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink