Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-01-02 18:27:02

„Lesz még Magyar Köztársaság!” – Percről percre az Operaház mellől

Ellenzéki pártok és civilek szerveztek kormányellenes tüntetést a budapesti Operaház elé hétfő este. Az épületben a kormány az új alkotmányt ünnepelte, amely 2012. január elsején lépett hatályba. A civilek ellen a szélsőjobb is szerveződni kezdett, helyszíni tudósítónk szerint az Oktogon környékén verődött össze egy körülbelül 20 fős csoport. Tudósítás percről percre.

„Lesz még Magyar Köztársaság!” – Percről percre az Operaház mellől

18:06Kordonok mindenfelé

Gyűlik a tömeg az Operaház előtt, de azt az atv.hu tudósítója odaérkezésekor nem tudta megbecsülni, hogy mekkora, mivel még a járda is le van zárva – kordonnal és rendőrökkel. Az ATV Híradó tudósítója, aki az Oktogon felől közelített arról számolt be, hogy a szélsőjobboldali ellentüntetők szintén gyülekeznek – bár számuk alig haladja meg a 20-25 főt.

Részletek a tüntetésről - kattintson a videóhoz.

18:11"A rendőrök már a Spájznál vannak

Az atv tudósítója szomorúan konstatálta, hogy – a várakozásaival ellentétben – nem csak 1 háztömbnyire van körbezárva az Operaház, hanem egészen az Andrássy út torkolatáig, így munkatársunk a Lázár utcán sem tudott eljutni a tüntetés helyszínéig, mert a Spájz nevű vendéglátóipari egységnél a rendőrök közölték: „eddig és ne tovább”.

18:16Combos tömeg, 5-10 ezer fő

Az atv.hu tudósítója szerint a tömeg már most legalább 5-10 ezer fősre becsülhető. Közvetlenül az Operaház előtt teljes mértékben lezárták az Andrássy utat, oda élő ember nem teheti be a lábát. A járdán combos tömeg, jó a hangulat, szilveszteri trombitálások hangja zúg.

18:26Árpádsávosok

Az atv.hu tudósítója a tömegből jelenti, hogy a Nagymező utca és az Andrássy út sarkán mintegy 100 fős szélsőjobbos csoport gyűlt össze. Tudósítónk szerint nincs kordon, se rendőr. A közösen érkező szocialista képviselőket, köztük Szekeres Imrét, Szanyi Tibort és Nyakó Istvánt az utca sarkán álló szélsőjobboldali tüntetők közül többen elkezdték szidni, lökdösni, illetve volt, akit le is köptek.

18:31Szélsőjobbos "támadás"

Tudósítónk szerint a civil tömegbe Árpád-sávosok vegyültek, és elkezdtek köpködni. Rendőröknek egyelőre nincs nyoma.

18:34Megjelentek a rendőrök

Megjelentek a rendőrök, és igyekeznek szétválasztani a tömeget.

18:36Az Oktogon felől várják a tömeget

Tudósítónk szerint egy oldalról igyekeznek szervezni a tömeget a rendőrök, az Oktogon felől. Mint mondják, erre szól a területfoglalási engedély. Ennek ellenére több ezres tömeg van a másik oldalon is, ők "taxira várnak". A tömegből valaki Schmitt Pálnak üzent kedvesen, egy érdes hang pedig arra volt kíváncsi, hogy "ki az a Schmitt Pál?"

18:41Szélsőjobbos tülekedés

A Nagymező utca melletti tudósítónk szerint a szélsőjobbos taktika ez: betüremkednek a civilek közé, majd miután a rendőrök kiszorítják őket, máshol próbálkoznak. Zeng közben a "nácik haza". Most viszonylag nyugalom van.

18:44A hátsó kapu jutott Orbánéknak

A tömegben feltűnt Oszkó Péter, volt pénzügyminiszter és sok más kevésbé ismert arc. Az egyik rendőr az atv.hu-nak azt mondta: a bál vendégei nem az Andrássy úton fognak érkezni, és nem a főbejáraton jutnak be az épületbe, ezért hiába vár a tömeg arra, hogy jól megmondja a magáét a kormánytagoknak és vendégeinek. A tömeg rázendít az Európai Unió himnuszára, az Örömódára, majd felkiált, hogy a kormány operaházi ünneplése "bóvli".

18:46Szélsőjobb inkognitóban

Tudósítónk szerint a szélsőjobbos csoportban sok maszkos férfit látni. A demokraták "nácik haza" skandálására azt kiabálják, hogy "itthon vagyunk". Felsorakozott a rohamrendőrség. A szélsőjobbos tömegben - amely a színpadi beszédek alatt fújol - láttuk Bertha Szilvia jobbikos képviselőt.

19:08Orbán a "Titanic kormányosa"

Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás mozgalom alapítója szerint ilyen összefogásra régóta nem volt példa. Zúg az „Orbán takarodj”. Kónya szerint Orbán a Titanic kormányosa, és a tüntetők a jéghegy. Mint mondja, meg fogják védeni a köztársaságot. "Schmitt Pál köztársaság nélküli elnök újévi beszédében azt mondta, hogy 2012 a remény éve lesz (fújolás)". Kónya szerint, ha körbenéz, akkor valóban látja a "reményt". Vissza kell állítani a köztársaságot - mondja, mert egy olyan országban akar élni, ahol nem lehet visszamenőleges hatállyal törvényt alkotni, ahol a tiszteletben tartják a szerzett jogokat. Mint mondta, olyan képviselőket kell küldeni a parlamentbe, akik kellő alázattal szolgálják a népet, és nem uralkodnak fölötte. "Vissza fogjuk szerezni Orbánéktól a hatalmat, lesz még Magyar Köztársaság" - monda.

19:14"Egy tűt nem lehet leejteni"

Tudósítónk szerint akkora a tömeg az Opera és a Nagymező utca között, hogy egy tűt nem lehet leejteni, sőt, a három fokos hideget sem érezni.

19:21"Ragaszkodjunk Európához"

Szűcs Miklós festőművész lépett a színpadra: "azért vagyok itt, mert fel vagyok háborodva."  Mint mondta, a tegnap életbe lépett új alkotmánnyal eltemették a harmadik magyar köztársaságot. Az új rendszer megszüntette a sajtószabadságot, az egyetlen ellenzéki rádiót, valamint közpénzből adott színházat a náciknak - tette hozzá.

[image][Image]

Tudósítónk szerint az Operaház a Deák tér felől megközelíthetetlen a tömeg számára, teljesen le van zárva több utcasaroknyira. Fotó: SzF

19:24"Szpíker: 100 ezren vagyunk"

"100 ezren vagyunk" - közölte a konferanszié. Ha ekkora tömeg még nincs is, az atv.hu tudósítója szerint is több tízezren vannak. De nehéz megbecsülni a pontos számot, ugyanis egy szervezési hiba okán ketté lett osztva a tömeg, sokan a színpad mögött rekedtek, ők nem is hallják annyira a beszédeket.

19:30Villáminterjúk

Az atv.hu munkatársának sikerült meginterjúvolni több, a bálra érkező "celebet". Van aki teljesen közömbös volt a demonstrációt illetően, más szerint "ez belefér" a demokráciába, míg megint más szerint felháborító, hogy miközben ők ünnepelnek, felháborodott tömeg várja őket. Taxikkal és szép autókkal érkeztek a vendégek - de nem volt lehetőség hosszabb interjúra, mert a rendőrség 50-100 rohamrendőrrel választották el a "köznépet" a "celebektől".

19:36Nincs trikolór a szélsőjobbnál

Tudósítónk csodálkozva jelenti, hogy a szélsőjobbos tüntetőknél nincs köztársasági, piros-fehér-zöld zászló. A demokraták ezért elkezdték skandálni a piros-fehér-zöld rigmust, amire a szélsőjobbosok azt kiabálják, hogy „hülye vagy”, „indul a vonat”, „cionisták”.

19:39Lecsapott a SÜN!

Egy embert kiemeltek az ellentüntetők közül az Andrássy út és Nagymező utca sarkán - jelentették hétfő este kevéssel este hét óra után az MTI tudósítói, akik szerint folyamatos a lökdösődés a helyszínen.

19:42A tüntetés nyertesei

Megvannak a tüntetés első nyertesei, mégpedig a földalatti vasút utazóközönsége. Ezek közül is azok, akik három megállóra szóló jegyet vásárolnak: mivel a tüntetés miatt nem áll meg a földalatti az Operánál, így három megálló áráért négy megállót tudnak utazni, tájékoztatta tudósítónkat egy jegyszedő.

19:44Majtényi: Itt kell megvédeni szabadságunkat

Majtényi László volt ombudsman szerint sokkal jobb sors egy demokratikus jogálam bukott miniszterelnöké, mint egy tekintélyelvű országban a népharag által eltávolított diktátoré. Van ötlete arra is, hogy mit kell kérni: figyelmeztetni kell a bálozókat, hogy ha visszatérnek a Házba, volna egy feladat. "Mielőtt befejezik a működésüket, tegyenek meg még egy gesztust, vonják vissza az alkotmányt, és az összes sarkalatos törvényüket, mielőtt távoznának." Adják vissza a szabadságunkat és szabadságunk intézményeit - mondta a volt ombudsman.

A volt ombudsman beszédét követően a tömeg a Szózatot szavalta

19:58Lesz még Magyar Köztársaság

Székely Tamás és Kónya Péter a Szolidaritás mozgalom vezetői megköszönték a tömeg békés részvételét és hozzátették: lesz még Magyar Köztársaság. A szélsőjobbos csoport "vesszen Trianonozik". Illyés Gyula versével búcsúznak.

20:05Mesterházy-interjú

Az ATV Egyenes Beszédének az MSZP elnöke azt mondta, a negyedik Magyar Köztársaság alapkőletétele zajlott le az Operaház mellett, és bebizonyosodott, hogy Orbánékat csak összefogással lehet megbuktatni. Mint mondta, a többség diktatúrája van a parlamentben, és a magyar emberek fizetik meg Matolcsy és Orbán "idiotizmusának" az árát.

20:23Schmitt Pál megszólalt

Az államfő lépett a mikrofonhoz az Operaházban. A magyaroknak igenis van hitük, földjük és kedvük a munkához, csak világos mérce kell - mondja. Hozzáteszi: jó törvény kell, mert az olyan, mint a jó pásztor, nem felejtkezik meg senkiről sem. Örömmel tölt el, hogy az új alaptörvényben ismét helyett kapott a Szent Korona, ami szuverenitásunk, Európaiságunk és jogfolytonosságunk kifejezője - mondta az államfő. A gondviselés ajándékának tartja, hogy kézjegyével láthatta el a "törvények törvényét".

Szólt arról is, sokak munkája kellett ahhoz, hogy az alaptörvény jogrendünk alapköve lehessen, korszerű, európai alakot ölthessen. Az eddigi, átmenetinek elfogadott, 1949-es dátummal ellátott alkotmányt immár olyan alaptörvény váltotta fel, amely széleskörű konzultáció eredményeként, a nemzeti és az európai értékekre építve született, s amely rögzíti az ország polgárainak - tartozzanak bármely nemzetiséghez -, az egyéni és a közösségi jogait - fejtette ki a köztársasági elnök.

"Legyen béke, szabadság és egyetértés" - kívánt végül boldog új évet Schmitt Pál.

20:29Kormánypárti szimpátiatüntetés

Schmitt Pál szavaival egy időben az Operaház mellett az atv.hu tudósítója szerint kormánypárti szolidaritási tüntetést tart egy hangfalakkal felszerelkezett férfi. 4-5 fő hallgatja az előadást.

20:32Gyurcsány: "átok az új alaptörvény"

A volt miniszterelnök, akit szavai szerint nem hívtak meg az Operaházba, azt mondta az ATV Egyenes Beszédnek: átok az új alaptörvény, mert elvesz Magyarország sokszínűségéből, mivel azt mondja, hogy Magyarország ereje egyetlen egy mentalitásnak a fundamentumára kell, hogy épüljön. Közölte: ez a tüntetés egy új korszak kezdete.

20:41Szolgálati közlemény

A Bajcsy-Zsilinszky úton áramszünet miatt nem jár egyetlen troli sem. Az atv.hu megbízható forrásból (trolibuszvezető) úgy értesült, hogy tíz óráig még nem is fog. Az áramszünet miatt egy troli foglyul ejtette az atv.hu tudósítójának autóját, a sofőr segítségével azonban sikerült arrébb tolni a (csuklós) trolibuszt.

Tudósítónk becslése szerint legalább húszezres tömeg tüntetett

21:07Nem ment mindenki haza

Nem minden tüntető ment haza a civilek rendezvényéről. Az Operaház mellett egy kisebb tömeg gyűlt össze, az emberek azt kiabálják, hogy "gyertek ki, gyertek ki". Az atv.hu tudósítója látott olyan rendőröket, akik elkezdték felvenni a védőfelszerelést, ebből kiindulva elképzelhető, hogy oszlatása is sor fog kerülni.

22:17Oldalt távoztak az ünneplők

Az origo szerint a vendégek nagy része oldalt távozott az Operából. A többség lesütött szemmel vagy telefonálva lépett ki az ajtókon, nem is néztek az Andrássy út felé, ahol a tömeg folyanatosan skandálja: "megbuktatok, megbuktatok”. A lap szerint Orbán Viktor kisbusza az Operaház Révay utca felőli hátsó oldalsó kijáratához állt fel szorosan. A kisbusz több száz méterre volt a tömegtől, de a kormányfő sűrű rendőrsorfal között ugrott be a kocsiba.

22:21Még mindig várják a kormánytagokat

Tudósítónk szerint még mintegy ezer tüntető várja az Operánál a távozó vendégeket. Leginkább a kormány tagjait szeretnék látni. A rendőrsorfal egyik tagja azt mondta, nem hinné, hogy oszlatásra fog sor kerülni. A tömeg fújol, énekel, dudál, de nem agresszív, állapította meg munkatársunk.

23:10Távoztak a tüntetők is

Éjjel tizenegy óra után távoztak az Operával szemben, az Andrássy út járdáján tiltakozó emberek. Számuk akkor apadt rohamosan, amikor a rendőrség megkezdte levonulását az operaház elől. A demonstrálók az este folyamán a gálaest vendégeit fütyüléssel és bekiabálásokkal fogadták. Többször skandálták a vendégek távozásakor is: "Diktátor!"; "Szégyelld magad!"; "Orbán takarodj!". A gálaest vendégei a dalszínház oldalbejáratain át távoztak. A rendőrség elvonulása után megindult az autóforgalom, és a kisföldalatti is megállt már az Opera megállójánál.

   

Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn éjjel azt közölte az MTI-vel, hogy a demonstráción egy embert állítottak elő jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt. Tájékoztatása szerint a tüntetésen rendbontás nem történt.

Kövesse az atv.hu híreit a Facebookon és a Twitteren is.

atv.hu, Kürti Szabolcs, Molnár László, Szegő Péter, Szlazsánszky Ferenc, uStream, MTI

További belföldi híreink