Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-12-23 18:10:14

Békesi: ha elfogy a devizatartalék, jöhet az államcsőd

Nincs olyan pozitív fejlemény a magyar gazdaságban, amely egy jottányit is megalapozná a kormány optimizmusát – ezt Békesi László egykori pénzügyminiszter mondta pénteken az ATV Start című műsorában.

Békesi: ha elfogy a devizatartalék, jöhet az államcsőd

Békesi szerint két út áll a magyar kormány előtt: tudomásul veszi, hogy az uniós csatlakozási szerződés aláírásakor vállalt alapértékeket minden körülmények között be kell tartani, ebben az esetben van lehetőség arra, hogy létrejöjjön a számunkra létfontosságú új IMF-megállapodás. Ha viszont Orbánék valóban nem vonják vissza sem a jegybanktörvényt, sem az úgynevezett stabilitási törvényt, akkor bizony az IMF-szerződésnek lőttek, ezesetben pedig Magyarország jövő tavaszra fizetésképtelenné válik, ráadásul az ország finanszírozása már most is katasztrofális állapotban van.

Békesi szerint a kormány eddigi döntései kivétel nélkül hiteltelenek, a programok megalapozatlanok, a tényleges gazdasági folyamatok pedig éppen a kormányzati szándékkal ellentétes irányba mutatnak: vagyis a magasabb infláció, a növekvő munkanélküliség, illetve csökkenő gazdasági növekedés, és a mindezek révén újratermelődő államháztartási hiány, valamint az egyre növekvő államadósság irányába.

A volt pénzügyminiszter szerint ezért ha a kormány a monetáris politikára is befolyást gyakorolhatna, az jelen körülmények között életveszélyes lenne, ha ugyanis a jegybank a rossz fiskális politika elllensúlyozása végett nem próbálna kamatot emelni, akkor a forint-euróárfolyam a 400 forintot is megközelítené.

Ha pedig a kormány a jegybanki devizatartalékra is ráteszi a kezét, az Békesi szerint már önmagában katasztrófa, a jegybanki devizatartalék ugyanis immár a magyar fizetőképesség egyetlen garanciája.

Békesi szerint így akár szükségállapotot is előidézhet, ha a kormány az MNB devizatartalékait gazdaságpolitikai célok finanszírozására használná, a felhasználni tervezett 5 milliárd euró ugyanis mindössze 3 havi importot lenne képes fedezni. Ezt követően már csak az exportból befolyt készpénzből lehetne importhoz jutni, vagyis a vállalkozások egy része csődbe menne, ami tömeges munkanélküliséggel jár, az imfláció pedig az egekbe szökne, és a forint árfolyama is drámai mértékben romlana, tovább növelve ezzel az ország kockázatát, és ellehetetlenítve egyúttal Magyarország finanszírozhatóságát.

Békesi szerint ha mindez bekövetkezik, a világ is látni fogja, hogy Magyarország elérkezett ahhoz a ponthoz, „ami után a csőd már halál biztos”, a folyamat ugyanis nem fog megállni 5 milliárdnál, a 36 milliárdos devizatartalék pillanatok alatt ki fog ürülni.

atv.hu / Jeremcsuk István

Ajánlom

További belföldi híreink