Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-12-09 17:50:34

Fideszes javaslat: este 8 után csak felügyelettel lehet utcán a gyerek

Este nyolc óra után köteles lenne a kiskorú - azaz 18 év alatti - gyermek közterületen történő felügyeletéről gondoskodni a szülő - ezt javasolja Kőszegi Zoltán fideszes képviselő a családok védelméről szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványában. A képviselő elsődleges célként azt fogalmazta meg, hogy ne váljanak bűncselekmények áldozatává a gyermekek.

A kormánypárti politikus az Országgyűlés honlapján olvasható javaslatát azzal indokolta, hogy a gyermekeket a család kötelékén kívül számtalan veszély fenyegeti. A közterületen felügyelet nélkül eltöltött időben számos gyermek válik bűncselekmény áldozatává vagy elkövetőjévé.

Mint kiemelte: ennek a súlyos társadalmi problémának a rendezése céljából tartja fontosnak a törvényben rögzített felsorolás

kiegészítését.

Az eredeti javaslat szerint a kiskorú gyermek szülője köteles különösen gyermeke emberi méltóságát tiszteletben tartani, gyermekével együttműködni, a gyermekét az őt érintő kérdésekről — korának és fejlettségének megfelelően — tájékoztatni, véleményét figyelembe venni.

A kötelessége a  gyermekének jogai gyakorlásához iránymutatást, tanácsot és segítséget adni, gyermeke jogainak érvényesítése érdekében a szükséges intézkedéseket megtenni, ellátásában közreműködő személyekkel és szervekkel, továbbá a hatóságokkal együttműködni.

Kőszegi Zoltán az MTI kérdésére azt mondta, mivel kerettörvényről van szó, nagyon fontosnak tartja, hogy utaljanak erre a kérdésre. Hangsúlyozta, állandó probléma, hogy közterületen akár éjszakába nyúlóan kint vannak a gyerekek, különösen veszélyeztettek azok, akik semmilyen foglalkozáson nem vesznek részt iskola után.

Óriási veszélynek vannak kitéve különösen a 14 év alatti gyermekek - fogalmazott, hozzátéve: mindig az a kérdés, ki a felelős.

Mint hangsúlyozta: azt gondolta, azzal, hogy a felsorolásba beemelik ezt a pontot, jelzik, hogy elsősorban a szülő felelőssége és feladata, hogy erről gondoskodjon, ezt megszervezze. Valamilyen irányban el kell indulni - mondta, kiemelve: az elsődleges cél, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozatává a gyerekek.    

Hozzátette: nem feltétlenül a szankcionálás a cél. Városában, Dabason "rávezető módon próbálnak segíteni", és havonta egyszer megszervezik a fiatalok éjszakáját, amikor a sportcsarnokban biztosítanak kulturális és sportprogramokat a gyermekeknek. A belépő gyermekeket regisztrálják, és a programról úgy mehet el, ha a szülő eljön érte, illetve nyilatkozik arról, hogy ki jön érte.

Ajánlom

További belföldi híreink