Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-11-24 14:35:59

Pogátsa: egyetlen járható út van, a nyugatihoz hasonló bérek

A devizahitelezés kiiktatásával a forint leértékelődése sokkal kisebb veszélyt jelentene a magyar gazdaságra nézve, vélekedett Pogátsa Zoltán közgazdász az ATV Start-ban.

Pogátsa: egyetlen járható út van, a nyugatihoz hasonló bérek

Pogátsa szerint a devizahitelezés elszabadulásáért elsősorban az elmúlt húsz év kormányainak rossz gazdaságpolitikája okolható, amely a forintkamatot magasan tartva devizahitelek felvételére ösztönözte a lakosságot. Ha pedig Magyarország továbbra is ilyen alacsony bérekkel versenyez a nemzetközi gazdaságban, akkor a közgazdász szerint ezek a problémák újra és újra elő fognak kerülni.

Ezért Pogátsa úgy véli, az egyetlen járható út az lenne, ha Magyarország a nyugat-európai országokhoz hasonló bérekkel szállna versenybe, mert ez esetben például egy 20%-os forintgyengülés hatásait is sokkal kevésbé éreznék meg az emberek. A közgazdász szerint Magyarországnak is „felfelé kellene versenyeznie”, ahogy teszik azt például a skandináv országok, ahol egy igen jó oktatási rendszer mellett minél magasabb bérezésű munkahelyeket próbálnak teremteni, illetve hajlandóak a bértábla alján lévőket keresztfinanszírozni, vagyis a gazdagok rovására a minimálbéreket direkt magasabban állapítják meg.

atv.hu / Jeremcsuk István

További belföldi híreink