Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-11-23 05:10:32

Hunvald-per: „nem történt önkormányzati vagyonvesztés”

A bíróság által kirendelt szakértő szerint az erzsébetvárosi ingatlanpanama értékbecslései között felfedezhetők ellentmondások, de mindegyik eredménye belefér abba a hibahatárba, amely alapján valósnak mondható. Ezzel gyakorlatilag megdőlni látszik az ügyészség Hunvald György és az értékbecslő ellen felállított vádja: miszerint manipulált értékbecslésekkel megtévesztették az önkormányzati képviselő testületet és ezzel 600 milliós kárt okoztak az önkormányzatnak.

Hunvald-per: „nem történt önkormányzati vagyonvesztés”

„A 455 milliónyi károkozáshoz nem tartozik semmilyen értékbecslés. Magyarországon ez az első olyan csalási vád, ahol nem készült szakértői vélemény” – mondta még májusban Hunvald György. Most a bíróság által kirendelt szakértő, a budapesti kamara elnöke megállapította, hogy az önkormányzati értékbecslések szükségszerűen pontatlanok voltak ugyan, de a szakma szabályai szerint 15 százalékos különbség - bármilyen irányban - még elfogadható. Az ingatlaneladásokat megelőző önkormányzati becslésekhez képest Turán Zsolt független igazságügyi szakvéleménye e határon belül van, tehát nem igazolódott az ügyészség vádja, miszerint ezek az önkormányzati becslések "hamisak, nyomott árúak". „A szakvélemények a lakott árakat tartalmazták, illetőleg az utólagos elemzés, amit én végigvittem azt igazolta, hogy a szakvéleményekből átvett árak a lakott ár körül vannak valahol” – közölte Turán Zsolt.

5 épületnél a lakóházak eladási ára ugyanaz, mint a szakértő becslésében. 3 házat az önkormányzat becslője még többre is értékelt, mint a bíróság által felkért igazságügyi szakértő. A maradék 2 esetében pedig 15%-on belül van az önkormányzat által felkért, vádlott becslése. Az igazságügyi szakértő nem vizsgálta, a közvetítő-cégek mennyiért adták tovább az ingatlanokat. Hunvald 4 éve mondja, hogy az önkormányzat nem szenvedett kárt, és a Nemzeti Nyomozóiroda főrevizora már a nyomozás kezdetekor leírta: nem történt önkormányzati vagyonvesztés.

„Ma azt tudtam bizonyítani, és az lett hivatalos, hogy ezek az értékbecslések nem hamisak. Innentől kezdve senkit nem kellett megtéveszteni” – mondta Hunvald György.

A negyedrendű vádlott szakmai hitele mellett a felmentése múlhat a szakvéleményen, mert eszerint nem csalt.

Az ügyészség hűtlen kezelés mellett azt állította, hogy Hunvald György  és társai szervezetten, összehangoltan jelentős vagyoni hátrányt okoztak az önkormányzatnak azzal, hogy 17 ingatlant értékesítettek. 10 ingatlan tekintetében – nyomott értékbecslés alapján szándékosan megtévesztette az önkormányzati képviselőket, akik az eladás mellett döntöttek. Hunvald György több mint 2 és fél évet töltött előzetes letartóztatásban.

atv.hu

További belföldi híreink