Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-11-05 07:20:05

Az alaptörvény megszületésénél hiányzott a Parlament egy emelete - visszaküldték

Festményt rendelt a 2006. október 23-i lovasrohamról a kormány, erről elsőként a Népszabadság számolt be pénteken. A képet 14 másikkal együtt az új alaptörvény díszkiadásának illusztrálására használják majd fel. Az ATV Híradója megkereste Kerényi Imre miniszterelnöki megbízottat, aki szerint az általa felkért 15 művész az elmúlt 150 év legfontosabb eseményeit örökíti meg. A festményekre több mint 20 millió forintot költ a kormány a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pénzügyi keretéből.

Az alaptörvény megszületésénél hiányzott a Parlament egy emelete - visszaküldték

A 2006. október 23-ai lovasrohamot megörökítő festmény hamarosan az alaptörvény asztalát díszíti majd. És nem csak ez. Kép készül Nagy Imre újratemetéséről, a vörös iszapról, a két világháborúról, a Kádár korszakról, a Nemzeti Színházról, de még az alaptörvény születéséről is.

A képeket Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott rendelte. Ezekkel szeretnék kiegészíteni a 1896-os millenniumra készült 50 festményből álló sorozatot. A témákat is ő maga választotta, mint az ATV Híradónak elmondta, a lovasrohamhoz például kifejezetten ragaszkodott. „2006 ősze az a magyar történelem fontos metszéspontja, a kétharmados politikai metszés az nem 2010-ben dőlt el, hanem 2006-ban. Az öszödi beszédtől a lovasrohamig, ezért én azt gondoltam, hogy ezt érdemes megörökíteni” – vélekedett Kerényi.

A festőket is Kerényi választotta ki, ismerősei ajánlották a művészeket, akik az alkotások elkészítésekor nem mindenben kaptak szabad kezet. Orbán Viktor például nem jelenhetett meg egyik festményen sem. „A miniszterelnök felesége megkért, hogy eszembe ne jusson lefestetni a férjét, mert akkor ő engem ’megöl’, politikusok nem láthatók ezeken a képeken” – mesélte Kerényi.

Az új alaptörvény festményekkel kiegészített díszkiadását jövő tavasszal teszik ki az önkormányzatoknál a már felállított Alaptörvény Asztalára. A díszkiadást egyébként pénzért bárki megrendelheti, az érettségizőknek azonban az állam ajándékaként jár majd.

Az ATV Híradó által megkérdezett illusztrátor, Horváth Zoltán szerint egyébként a képeknek az a célja, hogy gazdag mecénásként tűnjön fel az állam, és udvarivá tegyen népszerű művészeket.

„Vastagon ugye ez a kormánypropaganda és az alkotmánypropaganda része, vagy az új alkotmány propagandájának a része, hogy egészen precízen fogalmazzak. Tehát lényegében itt alkalmazott művészek alkalmazott művészetet fognak csinálni a kormány alkalmazottjaiként” - nyilatkozta az illusztrátor.

Több festmény készítőjét is megkerestük, de nem akartak nyilatkozni. Az ATV Híradónak Kerényi Imre azt mondta, hogy 14 kép már elkészült, a 15.-et, ami az alaptörvény megszületésének pillanatát ábrázolja, visszaküldte, mert hiányzott róla a Parlament egyik emelete.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink