Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-10-30 12:30:39

„Elutasítjuk a Jobbikot” – radikális európai politikusok Budapesten

Több európai radikális jobboldali párt is képviselteti magát a „Mindannyian együtt Jeruzsálemért” című budapesti nemzetközi konferencián. A rendezvényre húsz országból érkeznek vezető politikusok. A holland Szabadságpárt és a Svéd Demokraták parlamenti képviselői lapunknak elmondták: semmi közösséget nem vállalnak a magyarországi Jobbikkal, amelyet veszélyes, rasszista és antiszemita pártnak tartanak.

„Elutasítjuk a Jobbikot” – radikális európai politikusok Budapesten

„A Jobbik megkeresett bennünket néhány évvel ezelőtt, de fel sem merült, hogy bármilyen formában is együttműködjünk velük” – mondta az atv.hu-nak Kent Ekeroth, a Svéd Demokraták parlamenti képviselője, a párt nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója.

„Az európai nemzeti mozgalmak elutasítják azt a rasszista, antiszemita és Izrael-ellenes hangvételt, amit a Jobbik képvisel. Veszélyesnek tartjuk a militáns mozgalmakkal való kapcsolatukat és azt is, hogy szorgalmazzák a fundamentalista iszlám országokból való bevándorlást Európába” – tette hozzá a svéd politikus, aki pártjával együtt 2010-ben került be a svéd törvényhozásba.

A Svéd Demokraták jelenleg 20 képviselővel rendelkeznek, és a 290 helyi önkormányzatból is 220 településen képviseltetik magukat. Kent Ekeroth szerint Kelet-Euróbából nem tartanak egyetlen radikális párttal sem kapcsolatot, európai szinten viszont szövetségesüknek tekintik többek között az osztrák Szabadságpártot (FPÖ), a svájci Néppártot és az Igazi Finnek mozgalmát.

Határozottan elutasítja a Jobbikot a Geert Widers vezette holland Szabadságpárt képviselője is. Willem Kortenoeven szerint a Jobbik azokhoz a szélsőséges mozgalmakhoz tartozik, amelyek a második világháborús, náci kollaboráns mozgalmak spirituális örökösei. „Európának a zsidó-keresztény gyökerek megerősítésére van szüksége. A Jobbik programja ellentétes ezekkel az értékekkel” – mondta Kortenoeven.

Információink szerint a konferencián az osztrák FPÖ és az Igazi Finnek Pártjának képviselői is részt vesznek.

A „Mindannyian együtt Jeruzsálemért” elnevezésű konferencia vasárnap délután a Magyar Tudományos Akadémián kezdődik. A rendezvényen húsz országból érkeznek küldöttségek. A konferencia fókuszában a közel-keleti békefolyamat áll, többek között olyan kérdések megvitatásával, mint Izrael létezéshez való jogának garanciái, a közel-keleti vallási és nemzeti kisebbségek védelme, Jeruzsálem státusa és biztonsága illetve a keresztény kisebbségek jogai Izrael és a Palesztin Hatóság területén.  

Az amerikai alapítású Izraelt Támogató Parlamenti Képviselők Nemzetközi Alapítványa (IIACF) által szervezett eseménynek a Magyar Tudományos Akadémia ad otthont. A konferencia részvevőit – parlamenti képviselőket, szenátorokat valamint kormánytagokat többek között az Egyesült Államokból, Kanadából, Olaszországból, Hollandiából, Svédországból, Finnországból, Lengyelországból, Ausztriából, Uruguayból, Dél-Afrikából, Nagy-Britanniából, Szlovákiából, Ukrajnából és Izraelből – hétfőn a Parlament Vadásztermében hivatalos találkozó keretében fogadja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

"A budapesti konferencia elsődleges célja, hogy bemutassuk: nem csak az Egyesült Államokban és még néhány más hasonló országban, hanem világméretekben létezik és növekszik egy olyan hálózat, amelynek a tagjai Izraelt támogató parlamenti képviselők és kormányzati politikusok. Ennek a nemzetközi összefogásnak a kiindulópontja az, hogy Jeruzsálemet Izrael egységes és oszthatatlan fővárosaként ismertessék el, ellensúlyozva ezzel az ENSZ-ben jelentkező más irányú kezdeményezéseket" - nyilatkozta az atv.hu-nak Willem Griffioen, a nemzetközi szervezet ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: ezzel a nagyszabású találkozóval szeretnék innen, Európa közepéből kifejezni szolidaritásukat Izrael iránt. "Ez a térség korábban nagyon bizonytalan álláspontot képviselt a közel-keleti helyzettel kapcsolatban, és ez a kétértelmű hozzáállás az ENSZ-ben is tetten érhető volt" - jegyezte meg.

Griffioen elmondta továbbá, hogy a konferenciákkal szeretnének új európai országokat bevonni az Izraelt támogató nemzetközi összefogásba. Ennek érdekében a következő hónapokban kezdeményezik új parlamenti együttműködési fórumok kialakítását is.

Morvay Péter / atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink