Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-10-25 19:36:04

Esterházy: elfogadhatatlan a kormány hallgatása az Új Színház-ügyben

Elfogadhatatlan a kulturális kormányzat hallgatása Dörnerék színházi kinevezése ügyében, mondta Esterházy Péter az ATV Start című műsorában.

Esterházy: elfogadhatatlan a kormány hallgatása az Új Színház-ügyben

Az író úgy fogalmazott, a hörgést leszámítva Dörner pályázata mögött semmilyen színházi koncepció nincs, ezért szerinte a fővárosi vezetésnek mindenképp állást kellene foglalnia a kérdésben. Dörnerék kinevezése egyébként nem csupán a főváros, vagy a színház ügye, felmerül ugyanis a kérdés, hogy a magyar állam miért támogatja ezt a szellemiséget, amelyet egyébként az író nem szeretne a neonáci, vagy újnyilas jelzőkkel minősíteni, azt ugyanis megteszi helyette Csurka István lapja, a Magyar Fórum.

Dörnerék kinevezéséből szerinte két dolog következhet: vagy nincs különbség a jobboldal és a szélsőjobb között, vagy pedig a jobboldal nem tekinti szélsőségesnek ezeket a nézeteket. Megjegyezte, a határt már többször átléptük, de a felháborodási küszöb a jelek szerint egyre magasabb.

Esterházy azt is elmondta, annak idején Kertész Ákos védelmében azért nem szólalt fel, mert jelen helyzetben Kertész írása védhetetlen, mint fogalmazott, egy elhibázott dolog volt. Úgy véli, Kertész szövegét csak normális körülmények között lenne érdemes vizsgálni, vagyis ha az embereket a megértés iránti vágy vezérelné.

Az idén Aegon életműdíjjal kitüntetett író emellett az irodalommal, illetve a magyar demokrácia helyzetével kapcsolatban is megosztotta gondolatait.

atv.hu / Jeremcsuk István

Ajánlom

További belföldi híreink