Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-10-18 07:20:29

Tüntetés: „Kocsis és társai a hajléktalanokban találták meg a bűnbakot"

Tüntetést szervezett a Parlament elé A Város Mindenkié csoport hétfő délutánra. A hajléktalanok érdekében és védelmében megalakult szervezet a hajléktalanügy kriminalizálása ellen tiltakozott abból az alkalomból, hogy a Ház hétfőre napirendre tűzte A szabálysértésekről szóló törvény módosításának általános vitáját. A törvénymódosítással a hajléktalanokat – csak azért, mert életvitelszerűen hajléktalanok – jól be lehetne kasztlizni.

A mintegy ötszáz fős, rendkívül jámbor tüntetésen részt vett az egykori Demokratikus Ellenzék számos veteránja, mint F. Havas Gábor és Tamás Gáspár Miklós – utóbb mindkettő SZDSZ-es képviselő –, valamint Molnár Péter, a Fidesz alapító tagja, volt fideszes, majd SZDSZ-es képviselő és Schiffer János volt szocialista főpolgármester-helyettes. Szintén látható volt a sokaságban Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, továbbá Dorosz Dávid, Kaufer Virág, Kukorelly Endre, Osztolykán Ágnes, Szabó Rebeka, Szilágyi Péter és Vágó Gábor, valamennyien az ökopárt országgyűlési képviselői. Jelenlegi, nem LMP-s országgyűlési képviselőt tudósítónk nem látott a tömegben. Szintén megjelent a tüntetésen számos ismert értelmiségi.

A tüntetésen egyebek mellett elhangzott: Budapest több pontján szabályos hajtóvadászat indult a hajléktalanok ellen, holott „a hajléktalanság nem rendészeti probléma, hanem a szélsőséges szegénység egyik formája”. Az egyik szónok szerint „Kocsis Máté és társai bűnbakot kerestek és a hajléktalanokban találták meg őket”. Hozzátette: olyan szociálpolitikát követelnek, hogy senkinek se kelljen az utcán laknia, mert a lakhatáshoz való jog alapvető emberi jog.

Erdős Virág saját, Egy népszavazás margójára című versét olvasta föl. Bene Géza, A Város Mindenkié – önmaga is félig hajléktalan – aktivistája, a tüntetés egyik szervezője az atv.hu-nak azt mondta: szervezetük 2009 augusztusában alakult. A kemény mag negyvenfős, emellett van egy körülbelül ezerötszáz fős szimpatizánsi társaság A Város Mindenkié körül.

Kérdésünkre Bene úgy fogalmazott: nem tarja valószínűnek, hogy a hétfő délutáni, párszáz fős tüntetés hatására a hatalom meghátrál és visszavonja a Kocsis Máté-féle törvényjavaslatot. Mindazonáltal fontos, hogy akik a hajléktalankérdést „nem erőből akarják megoldani, azok is elmondják saját véleményüket”.

A józsefvárosi népszavazást – ami az alacsony részvétel miatt érvénytelen volt, de a szavazók túlnyomó többsége Kocsis Máté polgármester javaslatával kompatibilisen igennel szavazott mindhárom kérdésre – Bene úgy kommentálta: ha magasabb lett volna a részvételi arány, akkor a nemek aránya is jóval magasabb lett volna.

Bene biztos abban, hogy a törvényjavaslatot elfogadja a Ház. Azt mondta: abban bízik, hogy – amennyire lehet – nem drasztikusan, hanem humánusan alkalmazzák majd a mindennapi életben.

Kérdésünkre a zuglói hajléktalan-kormány konfliktust A Város Mindenkié aktivistája úgy kommentálta: a dózerolást – még annak megkezdése előtt – bíróságon fogják megtámadni, ugyanis a területet az önkormányzat hiába bérli az állam tulajdonában lévő Magyar Államvasutaktól, ott dózerolni nincs joga.

Tekintettel arra, hogy az LMP képviselőinek több mint fele megjelent a tüntetésen, azt kérdeztük: rátelepedhet-e az ökopárt az ügyre és baj-e, ha rátelepszik? Mindenkivel hajlandók együttműködni, aki a hajléktalanok helyzetén szeretne könnyíteni – felelte kérdésünkre Bene Géza.

atv.hu, Szegő Péter

Ajánlom

További belföldi híreink