Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-10-17 09:42:59

Btk-módosítás és hajléktalankérdés a parlament előtt

Az uzsora-bűncselekmény szigorúbb szankcionálásáról dönthet mai ülésén az Országgyűlés. A képviselők emellett megkezdik annak a fideszes javaslatnak a tárgyalását, amely elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtaná azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor büntetnek meg azért, mert közterületen laknak.

Btk-módosítás és hajléktalankérdés a parlament előtt

Ma szavaz a Ház a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításáról. A kormány azt kezdeményezte, hogy az uzsora-bűncselekmény tényállási elemei közül vegyék ki az üzletszerűséget, és az legyen minősítő körülmény. Így akár már az egyszeri uzsorázást is három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik a jövőben. Ugyanakkor a tervezett változás alapján korlátlanul enyhíthetné a bíróság azoknak a büntetését, akik még azelőtt jelentik az uzsora-bűncselekmény elkövetését, hogy az a hatóság tudomására jutott volna.

   

Döntenek ma a képviselők a Gazdasági Versenyhivatal elmúlt évi beszámolójának elfogadásáról, és arról, hogy az 1566-os ostromra emlékezve a leghősiesebb város címét adományozzák Szigetvárnak, továbbá megválasztják az innovációs és fejlesztési eseti bizottság elnökét.

   

A napirend előtti felszólalások, az interpellációs időszak és a határozathozatalok után az Országgyűlés megtárgyalja az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), valamint jogutódja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavalyi zárszámadását, majd Kósa Lajos (Fidesz) azon indítványát, amely megszüntetné azt a szabályt, hogy az oktató-nevelő munkát végző vezető beosztású közalkalmazottak két jogcímen - a beosztásuk és a munkakörük után is - kaphatnak pótszabadságot.

   

A Ház ezután általános vitát folytat a szabálysértési törvény módosításáról. Fideszes politikusok - köztük több fővárosi önkormányzati vezető, így Rogán Antal belvárosi, Papcsák Ferenc zuglói és Wintermantel Zsolt újpesti polgármester, valamint a VIII. kerületet vezető, időközben a kormánypárti frakció hajléktalanügyi referensévé kinevezett Kocsis Máté - azt javasolják, hogy minősüljön szabálysértésnek a "közterületen életvitelszerű lakhatás tilalmának ismételt megszegése". Magyarán, hogy elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthassák azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor vonnak felelősségre azért, mert az utcán laknak. A kormánypárti politikusok indoklásukban azzal érvelnek az elzárás lehetősége mellett, hogy a hajléktalanok esetében a pénzbüntetés nehezen végrehajtható és kevés a visszatartó ereje.

Közben a zuglói önkormányzat a Francia úton, a Budapest-Cegléd vasútvonal mentén álló kunyhók ledózerolására készül, melyekben tucatnyian laknak, immár több éve. Az ott lakók azt sérelmezik, hogy nem időben, nyáron szóltak nekik, miszerint októberben menniük kell. Hajléktalanszállóra nem akarnak menni, mert ott sok a lopás, sőt a késelés sem ritka – állítják.

Papcsák Ferenc zuglói polgármester híradónknak azt mondta: rendezni szeretnék a területet, ezért bontják el az illegálisan épült, emberi lakhatásra alkalmatlan kunyhókat. Az ott lakóknak normális körülményeket fognak biztosítani. „Rendelkezünk a kerületben olyan szálláshelyekkel, amelyekben – az egyházak segítségével – emberhez méltó módon tudjuk ezeket az embereket elhelyezni” – fogalmazott a fideszes politikus.

A hajléktalanok érdekében és védelmében föllépő A Város Mindenkié csoport azonban úgy véli, a főváros és az ország vezetői nem a probléma megoldására törekszenek, hanem hadat üzentek a hajléktalanoknak. Szemét és rendbontás szerintük ugyanis nemcsak a hajléktalanok miatt van. Azt mondják: nincsenek meg a hajléktalanok emberhez méltó ellátásának feltételei, a szállók tele vannak, holott a fővárosban ötvenezer lakás áll üresen.

„Az állam töltse be azt a funkciót, ami valójában az eredeti szerepe lenne, vagyis biztosítson az embereknek lakhatást. Mi sem azt akarjuk, hogy az emberek koszban, szemétben éljenek, vagy az utcán, kartonpapírokon, hanem azt, hogy legyen az állam által támogatott otthonuk” – mondta híradónknak Udvarhelyi Tessza, A Város Mindenkié aktivistája. A szervezet a szabálysértési törvény tervezett szigorítása ellen hétfő délutánra tüntetést szervezett a Parlament elé.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink