Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-10-17 05:10:16

Zuglóban folytatódik a Fidesz-hajléktalanok meccs

A fideszes többségű önkormányzat eldózeroltatja a hajléktalanok közterületekre épült kunyhóit Zuglóban. Azt mondják, rendbe szeretnék tenni a területeket, a viskók pedig amúgy is alkalmatlanok lakásnak. A hajléktalanok aggódnak, hogy nincs hova menniük, de aggódnak a szabálysértési törvény módosítása miatt is, amelyről hétfőn dönt az Országgyűlés. Ez százötvenezer forintos büntetéssel vagy akár hatvannapos elzárással fenyegeti az utcán élőket.

Zuglóban folytatódik a Fidesz-hajléktalanok meccs

A Francia úton, a Budapest-Cegléd vasútvonal mentén álló kunyhókban tucatnyian laknak, immár több éve. Az önkormányzat most ezeknek a viskóknak a ledózerolására készül.

Az ott lakók azt sérelmezik, hogy nem időben, nyáron szóltak nekik, miszerint októberben menniük kell. Hajléktalanszállóra nem akarnak menni, mert ott sok a lopás, sőt a késelés sem ritka – állítják.

Papcsák Ferenc zuglói polgármester híradónknak azt mondta: rendezni szeretnék a területet, ezért bontják el az illegálisan épült, emberi lakhatásra alkalmatlan kunyhókat. Az ott lakóknak normális körülményeket fognak biztosítani. „Rendelkezünk a kerületben olyan szálláshelyekkel, amelyekben – az egyházak segítségével – emberhez méltó módon tudjuk ezeket az embereket elhelyezni” – fogalmazott a fideszes politikus.

A hajléktalanok érdekében és védelmében föllépő A Város Mindenkié csoport azonban úgy véli, a főváros és az ország vezetői nem a probléma megoldására törekszenek, hanem hadat üzentek a hajléktalanoknak. Szemét és rendbontás szerintük ugyanis nemcsak a hajléktalanok miatt van. Azt mondják: nincsenek meg a hajléktalanok emberhez méltó ellátásának feltételei, a szállók tele vannak, holott a fővárosban ötvenezer lakás áll üresen.

„Az állam töltse be azt a funkciót, ami valójában az eredeti szerepe lenne, vagyis biztosítson az embereknek lakhatást. Mi sem azt akarjuk, hogy az emberek koszban, szemétben éljenek, vagy az utcán, kartonpapírokon, hanem azt, hogy legyen az állam által támogatott otthonuk” – mondta híradónknak Udvarhelyi Tessza, A Város Mindenkié aktivistája.

A szervezet a szabálysértési törvény tervezett szigorítása ellen hétfő délutánra tüntetést szervezett a Parlament elé.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink