Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-09-28 10:41:59

NEFMI: hatalompolitika adja a felsőoktatás átszervezésének értelmét

A szocialisták politikai vezérmotívuma az irigység, a középosztály definícióját fel kell puhítani, a kétharmados nemzetmegújításában egy nemzeti felsőoktatási rendszer semmi mással nem helyettesíthető szerepet játszhat – szemelvények a felsőoktatási koncepcióból.

NEFMI: hatalompolitika adja a felsőoktatás átszervezésének értelmét

„A 2010. évi országgyűlési választások után, amikor a kétharmados többség birtokában nemzetünk talpra állítása és újjáépítése a feladatunk és a felelősségünk, e szellemi-morális-gazdasági megújításában egy nemzeti oktatási rendszer, ezen belül a nemzeti felsőoktatási rendszer (NFR) kiépítése játszhat semmi mással nem helyettesíthető szerepet”, írja az elvi alapvetések között a felsőoktatási törvény koncepciója. Az atv.hu birtokába került dokumentum egyébként nem árul zsákbamacskát, hanem nyíltan kimondja, hogy a koncepció mentén megalkotandó törvény hatalompolitikai célokat is szolgál majd.

Az NFR célja ugyanis egy új elit kinevelése, ami nélkül - szólnak a minisztériumi érvek - egyetlen nemzet sem lehet versenyképes, hiszen egy nemzet teljesítőképessége attól függ, hogy kik kerülnek ki az egyetemekről. Úgyhogy az NFR arra törekszik, hogy a magyar nemzeti középosztályt és a magasan kvalifikált értelmiséget minőségileg és mennyiségileg gyarapítsa, így szolgálva Magyarország fejlődését.

A koncepció szerint a szocialista hatalomkonstrukció a permanens reform és a szociális transzferek politikájára épült. Magyarán: a szocialisták úgy tartották fenn hatalmukat, hogy az államból élők, az inaktívak szavazatainak megnyerését tartották céljuknak. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumának oktatási államtitkársága úgy találta, hogy az MSZP stratégiája ellenzékben is változatlan maradt: a szocialisták ugyanazt a hatalompolitikát igyekeznek szembefordítani a kormánnyal, amely lehetővé tette számukra, hogy a rendszerváltás után is megőrizzék hatalmukat. Politikájuk lényege – írja a koncepció –, hogy az irigységre apellálnak, kettébontani igyekszenek a társadalmat szegényekre és gazdagokra, és a határvonalat konkrét összegekhez szeretnék kötni (például a Fidesz adórendszere a gazdagokat segíti, jövőre csak azok járnak jól, akik bruttó 250 ezer fölött keresnek, és így tovább).

Ezt a stratégiát az oktatási minisztérium mindenképp semlegesítené. Ennek érdekében a tárca felpuhítaná a középosztály fogalmát - "e körbe tartozna mindenki, aki családot akar, van munkája, egyről a kettőre akar jutni" -, így fogalmazva meg a kétpólusú társadalomkép alternatíváját. Másrészt az oktatási államtitkárság üdvözítőnek tartaná, ha kormányzat nyilvánosan hangoztatná a hatalompolitikai célját: a középosztály megerősítését. Ezzel ugyanis a felsőoktatás újjászervezésének értelmét is meg lehet adni, vélekedik a koncepció.

A Magyar Nemzeti információi szerint egyébként több változtatási javaslatot is megfogalmaztak a Fidesz vezető oktatáspolitikusai a készülő oktatási törvénnyel kapcsolatban a Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárral folytatott egyeztetésen.

Hoffmann Rózsa szerint a megegyezés azt a célt szolgálja, hogy a fideszes politikusok minél kevesebb módosító indítványt nyújtsanak be a törvényjavaslathoz a parlamentben- írja a hirado.hu.

Pokorni Zoltán korábbi oktatási miniszter javaslata szerint csak négyéves kortól tennék kötelezővé az óvodáztatást. A fideszes politikus nem tartja elfogadhatónak a kis létszámú, felzárkóztató osztályok elindítását, nem támogatja a szóbeli felvételi vizsga visszaállítását a felsőoktatásban.

atv.hu, Nagy B. György

További belföldi híreink