Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-09-16 10:00:59

Végtörlesztés: ellentmondásban Lázár és Szijjártó

A Fidesz frakcióvezetője elképzelhetőnek tartja azt a szocialista javaslatot, mely szerint országgyűlési képviselők és állami vezetők ne vehessék igénybe a kedvezményes végtörlesztést, míg a miniszterelnök szóvivője szerint furcsa lenne kizárni 100-200 embert egy olyan lehetőségből, ami százezrek számára nyílik meg.

A héten beszélt Mesterházy Attila MSZP-elnök arról, hogy országgyűlési képviselők és állami vezetők ne élhessenek a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével. Mesterházy szerint a fideszes képviselők így demonstrálhatnák, hogy noha kétharmaduknak van adóssága, nem a saját érdekükben javasolták az MSZP szerint kizárólag a gazdagoknak megoldást jelentő végtörlesztést.

Lázár János elképzelhetőnek tartja azt a szocialista javaslatot, hogy a 180 forinton történő végtörlesztést az országgyűlési képviselők és állami vezetők ne vehessék igénybe - közölte Krakkó Ákos, a Fidesz-frakció sajtófőnöke még aznap.

Csütörtök este viszont Szijjártó Péter arról beszélt az Egyenes Beszédben, hogy saját véleménye szerint furcsa lenne, ha a képviselőket kizárnák a végtörlesztés lehetőségéből, hiszen innentől kezdve semmilyen olyan döntés nem vonatkozhat a képviselőkre, ami kedvező helyzetet hozhat számukra.

A Napi Gazdaság cikkéből ugyanakkor az derül ki, hogy van néhány képviselő, aki igen jól járna a kedvezményes végtörlesztéssel. Gyurcsány Ferencnek a vagyonnyilatkozata alapján például 62 milliós  hitele van, amelyet feleségével ingatlanvásárlás céljából vett fel. Gyurcsány - kiindulva abból, hogy átlagosan húsz százalékot nyer az adós a végtörlesztéssel - akár 12,5 millió forintot is kaszálhat az ügyön. (Persze a számolgatás csak játék, hiszen a képviselők egy része az aktuális tartozást, más része pedig a felvett hitel összegét tüntette fel, így nem tudni, pontosan mekkora tényleges tartozásról lehet szó.)

A lap szerint nem ő nyerné a legtöbbet, a szocialista Tóth József ugyanis 66,9 millió forint hiteltartozásról számolt be. Akár ennél is nagyobb lehet azonban Kósa Lajos hitele, Debrecen polgármesterének vagyonnyilatkozata egy kissé zavaros ezen a ponton, szerepel benne egy 23 millió forintos lakáshitel, egy 200 ezer és egy 36 ezer svájci frankos lakásfelújítási hitel mellett. A három hitel együtt mai árfolyamon gigantikus tartozást jelent - sok értelme persze nincs 235 forinttal felszorozni. Mivel nem tudni, mikor vette fel a hiteleket Kósa, s azt sem, hogy mind jelzálogalapú-e - a 200 ezres nagy valószínűséggel az -, csak becsülhető a tartozás. Nagy biztonsággal állítható, hogy a devizaalapú jelzáloghitel-tartozása 50 millió forint felett van- írja a Napi Gazdaság.

atv.hu / Napi Gazdaság

Ajánlom

További belföldi híreink