Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-09-16 17:35:29

TASZ: Jogellenesen tiltották be a szakszervezetis D-Day-t

A Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság szerint jogellenesen tiltotta meg a rendőrség a szeptember 29-től tervezett szakszervezeti demonstrációkat.

A civil jogvédő szervezetek pénteken az MTI-hez eljutatott közleményükben azt írták, közösen tiltakoznak az ellen, hogy "a rendőrség mondvacsinált okokra hivatkozva tiltotta meg 70 szakszervezetnek a Parlament elé és a Várba bejelentett tüntetését, semmibe véve a békés gyülekezés mindenkit megillető alkotmányos szabadságát". A TASZ ezért jogi segítséget nyújt a szakszervezeteknek a tiltás bíróság előtti felülvizsgálata során.

   

A jogvédő szervezetek kiemelték: a gyülekezési jogról szóló törvény szerint a bejelentéshez kötött rendezvény csak abban az esetben tiltható be, ha megtartása a népképviseleti szervek vagy a bíróságok zavartalan működését súlyosan veszélyeztetné, vagy ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható.    

   

Mint kifejtették, a szakszervezetek tizenkét tüntetést jelentettek be szeptember 29. és október 9. közötti időpontokra különböző helyszínekre. Ezeket a rendőrség egyrészt a közlekedés súlyos akadályozásával, a Kossuth téri tüntetéssel kapcsolatban pedig az Országgyűlés zavartalan működésének veszélyeztetésével indokolva tiltotta be.

   

Miután a Kossuth térre bejelentett tüntetést a szakszervezetek október elsején, szombaton szeretnék tartani, "cinikusnak" nevezték, hogy az Országgyűlés működésének veszélyeztetésére hivatkozva hozott elutasító határozatot a rendőrség. A jogvédő szervezetek szerint ugyanis "a képviselők szombaton nem dolgoznak, legalábbis nem a Parlamentben".

   

Ha a képviselők bent lennének is, az sem lenne jogszerű tiltási ok, mivel "az elmúlt öt évben a legjelentősebb tüntetések éppen az ülésező parlament szeme láttára zajlottak a Kossuth téren" - tették hozzá.

   

"Hasonlóképpen védhetetlen" az október 2-án, vasárnap a budai Várban tartandó demonstrációt azzal az indokkal megtiltani, hogy az megnehezítené a látogatók mozgását, mivel, mint írták, a Magyar Gárda alakulását sem tiltották meg korábban.

   

A jogvédő szervezetek szerint a rendőrség a többi esetben is csak olyan indokokra hivatkozik, amelyek a közlekedés megnehezítését támasztják alá, ami a legtöbb gyülekezéssel szükségszerűen együtt jár. Mindeközben viszont az Andrássy út, a Lánchíd és több más fontos útvonal lezárásával járó többnapos Nemzeti Vágtát megrendezik - hangsúlyozta a két szervezet közös közleményében.

   

A mintegy 70 szakszervezetet, civil és társadalmi szervezetet tömörítő akcióegység szeptember 8-án sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a munka világát érintő kilencpontos követeléscsomagot fogalmaztak meg, és szeptember 29-én indítják a határozatlan időre meghirdetett, D-Daynek nevezett tüntetéssorozatukat.

   

Csütörtökön Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: a gyülekezési törvény értelmében, a hatályos jogszabályok alapján megtiltották a rendezvényt. Közölte: a Budapesti Rendőr-főkapitányság alaposan megvizsgálta, hogy a megmozdulás ideje alatt és helyén milyen a közlekedés helyzete, milyen úton lehetne elterelni, és megállapították, a több helyszínre, folyamatosan bejelentett rendezvény miatt a forgalmat nem lehet elterelni.

   

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, az akcióegység operatív törzsének egyik vezetője bejelentette: a szakszervezetek bíróságon támadják meg a rendőrségi határozatot, amely megtiltja tüntetéssorozatukat. A megmozdulás szervezői csütörtöki sajtótájékoztatójukon, azt hangoztatták: a rendőrség politikai nyomásra hozta meg döntését.

MTI

További belföldi híreink