Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-09-07 11:06:59

Harmadáron tankolhat Zalaegerszegen

A következő években a teljes buszközlekedést átalakítanák, így milliárdokat spórolhatna meg a város a szennyvizes tankolással.

Harmadáron tankolhat Zalaegerszegen

Szennyvízből készítenek üzemanyagot Zalaegerszegen. Benzinre átszámítva csak 125 forintba kerül egy liter. Közép Európában elsőként, a helyi feldolgozó üzem saját autói egy részét már ezzel tankolja. Zalaegerszegen azt tervezik, hogy minden városi járművet és helyi járatú buszt átállítanak ilyen üzemanyagra.

Az eljárás hasonló, mint egy hagyományos benzinkúton, de itt úgynevezett CNG gázzal töltik meg a tartályt. Az üzemanyag szennyvízből származik. A lerakódó iszap gázt termel, ezt megtisztítják, és a kocsikba tankolják. Azt mondják, más anyagokból is elő tudják állítani. „Erre most beruházásokat fogunk indítani, hogy a térségből tudjunk olyan veszélyes hulladékot, lejárt szavatosságú termékeket begyűjteni, hogy a biogáz kapacitás kihasználtságot 100 százalékra tudjuk növelni” – közölte Arnhoffer András, az Észak-Zalai Víz- és Csatornamű Zrt. műszaki igazgatója.

Most még hagyományos üzemanyaggal közlekednek a zalaegerszegi buszok, de a városban azt tervezik, hogy két éven belül minden járművüket átállítják gázra, amit szennyvízből készítenek. Ez az üzemanyag környezetkímélőbb és benzinre átszámítva csak 125 forintba kerül egy liter. Azért is ilyen olcsó, mert nem kell utána jövedéki adót fizetni. „Egy járműnél az üzemeltetési költséget egy harmadára lehet visszaállítani. Ez azt jelenti, hogy városi szinten ez több százmillió forintot jelent. Hogyha a tömegközlekedést is sikerül erre átállítani, akkor ez milliárdos tétel” – számolt Gyutai Csaba polgármester.

Magyarországon egyelőre csak Zalaegerszegen van olyan tisztítóberendezés, amellyel üzemanyagot készítenek a biogázból. Szakemberek azt mondják, ha máshol is alkalmazzák ezt a technológiát, akkor öt éven belül bármely CNG üzemű autóba lehet majd ilyen gázt tankolni. Szakemberek szerint a magyarországi szennyvíztelepek több tízezer autót tudnának ellátni üzemanyaggal.

Ajánlom

További belföldi híreink