Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-09-03 09:20:20

Zöld lett Budapest szíve

Nagyobb zöldterület, több kerékpársáv. Nagyjából így alakult át a Belváros több pontja. Pénteken volt az átadás. A Budapest Szíve program keretében megújult a Károly körút egy része, illetve a Duna-parti korzó is. A Március 15. tér is új formát öltött: 46 pad, és egyedi tervezésű forgószékek is díszítik a teret. A biciklitárolóban 56 kerékpárt lehet elhelyezni.

Zöld lett Budapest szíve

Zöldsáv mellett roboghat a villamos a Városháza térnél. Nyolc méter széles lett a zöld rész, miután széthúzták a villamos-pályákat a Dohány utca és a Deák tér között. Ezen felül több mint egy kilométer hosszú bicikliút épült a Károly körút mindkét oldalán. 80 gyertyánból fasort alakították ki, a közterületeket pedig utcabútorokkal rendezték be, és vízjátékokkal színesítették. Az Astoria, és az Anker köz közötti rész, az első ütemben, 3,1 milliárd forintból újult meg - ebből 2,7 milliárdot az unió állt.

A Március 15. tér is a Budapest Szíve programban újult meg. A park, és a római romok bemutatóhelye is új formát öltött – ez utóbbinál csúszásmentes, és fűtött üveglapok alá tették a falmaradványokat, és romokat. Egyedi tervezésű rozsdamentes acél forgószékek, és csaknem 50 pad is a megújult teret díszítik. A téren megszüntették a parkolót, és megújították a Piarista tömböt. Mindezt 2,2 milliárd forintért - az unió ebből mintegy 1,6 milliárdot finanszírozott.

„A reprezentatív kaputérség, valamint a hídfőterek, és új pesti korzók kiépítésének első ütemei egy reményt nyújtó folyamat elejét jelzik, amely révén minden törekvésünkkel azon vagyunk, hogy egy élhető, és élvezhető fővárost hagyjunk hátra unokáink számára” – vélekedett Tarlós István főpolgármester. Tarlós hozzátette: a jövő év közepére állítják össze Budapest településfejlesztési koncepcióját, amibe beépítik a mostani programból leszűrt tanulságokat is.

Rogán Antal, a Belváros polgármestere pedig azt mondta: a rég várt megújulás egyik mérföldkövét ünneplik ma.

Ajánlom

További belföldi híreink