Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-08-16 12:20:59

A Fidesz színvallásra kényszerítené a Jobbikot

A Jobbik nem vállal közösséget a Magyar Szigeten elhangzott kijelentésekkel, azokkal a párt nem tud azonosulni - jelentette ki Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A Fidesz szerint tisztázni kell, melyik a Jobbik igazi arca.

A Magyar Nemzet pénteki számában azt írta, a Terrorelhárítási Központ (TEK) vizsgálatot indított a verőcei Magyar Szigeten elhangzott gyűlölködő kijelentések miatt. A cikk szerint a TEK a vizsgálatot Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke, jobbikos önkormányzati képviselő és a Betyársereget vezető Tyirityán Zsolt Magyar Szigeten elhangzott kijelentései miatt indította.

Vona elmondta, az elmúlt napokban a Magyar Szigeten elhangzott néhány olyan nyilatkozat, amelyet a sajtóban, a közvélemény előtt a Jobbikkal azonosítottak. Vona azonban leszögezte: "van, ami a Jobbik, és van, ami már nem a Jobbik. Van, amiért a Jobbik felelősséget vállal, ami az ő politikája, programja, gondolatai, elképzelései Magyarország jövőjéről, és van, amiért már nem vállal felelősséget, mert az nem az ő politikája". Van, amivel a Jobbik közösséget vállal - folytatta -, mert úgy érzi, hogy az ország szempontjából építő jellegű, és van, amivel nem vállal, mert úgy érzi, hogy ezzel ellentétes. A Magyar Szigeten elhangzottak az utóbbi kategóriába tartoznak, nem a Jobbik politikáját képezik, a párt azokért nem kíván felelősséget vállalni, sem közösséget azokkal - jelentette ki.

   

Vona Gábor keddi tájékoztatóján kérdésekre nem volt lehetőség, ám a pártelnök a sajtóteremből távozóban arra az újságírói felvetésre, hogy kizárják-e frakciótársát, Zagyva György Gyulát, nemmel válaszolt. Zagyva György Gyula jobbikos parlamenti képviselőt péntek éjszaka a Sziget Fesztivál bejáratának környékéről állította elő a rendőrség.

Magyar György hétfő este az Egyenes Beszédben elmondta, határozattan fel kellene lépnie a Terrorelhárítási Központnak Toroczkai László, a HVIM elnöke ellen, mert többször említette a kalasnyikovot, amikor Gyurcsány és Orbán agyonlövéséről beszélt – véli Magyar György. Az ügyvéd azt mondta, hogy az, hogy Toroczkai agyonlövésről beszélt, még nem ütközik hatályos jogszabályba. Magyar György szerint ez még jogilag nem minősül uszításnak, mert nem követi tett. Az ügyvéd szerint ugyanakkor szükség lenne egy vizsgálatra, amely kideríti, hogy milyen szövegkörnyezetben hangzott el a beszéd, és mik voltak az előzményei. Magyar György szerint nem lehet a jog eszközével a kijelentés ellen fellépni.

Fidesz: melyik a Jobbik igazi arca?

A Fidesz szerint a Jobbik szövetségesi politikája, Zagyva György Gyula előállítása és Vona Gábor keddi szavai után tisztázni kell, melyik a Jobbik igazi arca. A kormánypárt közleményében azt írta, hogy a Jobbik a céljai eléréséhez olyan szélsőséges mozgalmakkal, csoportokkal is szövetséget kötött, amelyek "rendszeresen és nyíltan zsidóznak, és uszítanak a cigányok ellen". Az ellenzéki párt a radikális politizálás eredményének tekinti, hogy képviselőik tavaly helyet kaptak az Országgyűlésben, legutóbb pedig Gyöngyöspatán elnyerték a polgármesteri széket, s mindezekért többször köszönetet mondtak választóiknak, támogatóiknak, szövetségeseiknek, akiktől azonban olykor-olykor elhatárolódnak - fejtették ki.

A Fidesz idézi Vona Gábornak, a Jobbik elnök-frakcióvezetőjének keddi sajtótájékoztatóján elmondott szavait, amelyek szerint a Jobbik nem vállal közösséget a Magyar Szigeten elhangzott kijelentésekkel, azokkal a párt nem tud azonosulni. A Fidesz közleményében megjegyzi, hogy a radikális párt egyik szövetséges csoportjának vezetője azt a kérdést tette fel az említett rendezvényen, hogy "és bennünk lesz-e annyi, hogy le merjünk lőni egy rohadt, tetves zsidót?"

"Akkor most hogy is van ez? A Jobbik egyszer köszönetet mond a radikális jobboldali csoportok támogatásáért, a következő pillanatban pedig teljes az elhatárolódás?" - kérdezi a nagyobbik kormánypárt, amely idézi Vona Gábor azon kijelentését is, hogy a Jobbik radikalizmusa az igazság radikalizmusa, és nem az ökölé. Mindezt azután mondta a Jobbik-elnök, hogy a párt egyik képviselőjét - Zagyva György Gyulát - rendzavarás miatt előállította a rendőrség - olvasható a közleményében, amelyet azzal zárnak, hogy ezek alapján tisztázni szükséges, melyik is a Jobbik igazi arca, "ki a jó képviselő és igaz szövetséges".

A Magyar Nemzet pénteki számában azt írta, a Terrorelhárítási Központ (TEK) vizsgálatot indított a verőcei Magyar Szigeten elhangzott gyűlölködő kijelentések miatt. Egy a lapnak nyilatkozó büntetőjogász szerint egyes mondatokkal kapcsolatban felmerülhet a közösség elleni izgatás gyanúja. A cikk szerint a TEK a vizsgálatot Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke, jobbikos önkormányzati képviselő és a Betyársereget vezető Tyirityán Zsolt Magyar Szigeten elhangzott kijelentései miatt indította. A Magyar Szigetet 2004 óta rendezik a Pest megyei Verőce melletti Csattogó-völgyben. A kulturális és közéleti programokat egyaránt tartalmazó Magyar Szigetet kezdettől fogva a Hatvannégy Vármegye Ifjúság Mozgalom szervezi.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink