Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-07-10 05:20:59

Tudatosan szennyezhetik génkezelt termékekkel a magyar piacot + videó

Génkezelt kukoricát és szóját találtak Magyarországon, összesen 700 hektáron. A növényeket megsemmisítették. A szennyezett vetőmagokat több cég külföldről hozta be, most vizsgálják, hogyan kerültek forgalomba. A termelők vélhetően nem tudták, hogy génkezelt magokat vetnek el, több 10 milliós a káruk, melyet az importcégeknek kell megtéríteni.

Tudatosan szennyezhetik génkezelt termékekkel a magyar piacot + videó

Már majdnem teljesen kifejlett kukoricaföldről derült ki, hogy a növények génkezelt magokból keltek ki. Már meg is semmisítették a több száz hektárnyi növényt és nemcsak kukoricát, hanem szóját is. Baranyában, Fejérben, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú Bihar megyébe összesen 700 hektáron találtak génmódosított szóját és kukoricát.

Magyarországra nem lehet génkezelt vetőmagot behozni. A szabályok szerint, ha nem uniós országból érkezik a szállítmány, akkor a forgalmazónak be kell vizsgáltatni azt. A Népszabadság úgy tudja, az egyik szállítmány az Egyesült Államokból, Románián keresztül érkezett.

A szakminisztérium vizsgálatot indított, kinek a hibájából került az országba szennyezett vetőmag. A mezőgazdasági bizottság elnöke szerint az sem elképzelhetetlen, hogy szándékosan került génkezelt termék az országba, hazánk ugyanis azon kevés országok közé tartozik, melyek génmentes termékeket állítanak elő. „Esetlegesen az ellenérdekelt külföldi felek tudatosan el akarják szennyezni Magyarországot, hogy azt mondhassák, már mi sem tudunk génmentes terméket előállítani, pedig Magyarország pont ezek miatt a termékek miatt tud piacképes maradni?”- fejtegette Font Sándor.

Ennek elkerülése érdekében a bizottságban felmerült a szabályok szigorítása is. Azoknak a termelőknek, akinek meg kellett semmisíteni a növényeiket, több tíz milliós káruk keletkezett, ők a magot forgalmazó cégektől kérhetnek kártalanítást.

További belföldi híreink