Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-05-27 16:19:47

Tömegegyház vs néhány száz fő: kiből lesz történelmi felekezet?

Az egyházak társadalmi súlyáról az 1 százalékos felajánlásokból kaphatunk objektív képet, hiszen minden állampolgár eldöntheti, kíván-e rendelkezni személyi jövedelemadója 1 százalékával, s ha igen, melyik egyházat támogatja.

Az új egyházi törvény MTI birtokába jutott munkaanyaga - amelyet még nem tárgyalt meg a kormány - kilenc egyházat külön nevesít mint amelyek Magyarország történelmében és kultúrájában folyamatosan jelentős szerepet játszanak; az MTI információi szerint ezek lehetnek a tervezet alapján a történelmi egyházak. A lista: Magyar Katolikus Egyház, Magyarországi Református Egyház, Magyarországi Evangélikus Egyház, izraelita hitfelekezet, ortodox egyházak (ezek Magyarországon öt különböző felekezetet alkotnak), unitárius, baptista, metodista, pünkösdi egyházak.

Emellett megemlít a törvénytervezet ugyanebben a felsorolásban egy általános, „más kisebb protestáns egyházak” megjelölést is, és mivel a Hit Gyülekezete úgynevezett újprotestáns egyházként definiálja magát, őket is lehet ideérteni – írja az MTI.

 

Az egyházak társadalmi súlyáról az 1 százalékos felajánlásokból kaphatunk objektív képet, hiszen a törvény alapján minden állampolgár eldöntheti, hogy kíván-e rendelkezni személyi jövedelemadója 1 százalékával, és ha igen, melyik egyházat támogatja.

Az adóhivatal (korábban: APEH, jelenleg Nemzeti Adó- és Vámhivatal) évről-évre közzéteszi az egyházakra lebontott, a felajánlók számát és a felajánlott összeget is tartalmazó 1 százalékos listát.

Az MTI által megnevezett egyházakra vonatkozó adatokat elemezve kitűnik, hogy a – feltételezett – kiemelt státusz sok esetben nem áll párhuzamban a tényleges társadalmi befolyással: így például a történelmi egyházi státuszra esélyesnek említett unitárius egyházat tavaly 2590 adózó támogatta, az ortodox egyházak összesen mintegy 2800 darab felajánlást gyűjtöttek be (ezen belül az Orosz Ortodox Egyház magyar egyházmegyéje 768, a Budai Szerb Ortodox egyházmegye 674, a Magyarországi Bolgár Ortodox egyház 352, a Magyarországi Román Ortodox Egyház 485 felajánlást kapott), a Metodista Egyházat pedig 700 állampolgár tartotta érdemesnek arra, hogy személyi jövedelemadója 1 százalékával támogassa.

Ezzel szemben a kilenc, történelmi státuszra esélyes egyház között konkrétan nem szereplő Hit Gyülekezete számára tavaly közel húszezer, egészen pontosan 19 238 állampolgár ajánlotta fel személyi jövedelemadója egy százalékát. A neoprotestáns egyház - a katolikus, a református és az evangélikus egyház után - továbbra is a negyedik legnagyobb magyarországi felekezet, amely a felajánlók számát tekintve megelőzi a szintén a „kilencek” között szereplő baptistákat (15 465) és az izraelita hitfelekezeteket is (6754).

A Hit Gyülekezete sajtóosztálya pénteken közleményben reagált az MTI által közölt egyházi törvény tervezettel kapcsolatosan: "Egyházunk - más felekezetekhez hasonlóan - folyamatos szakmai kapcsolatban áll a törvényt előkészítő állami testületekkel. Ennek ellenére, bár különböző verziókról már hallottunk, véglegesített tervezet létezéséről nincs tudomásunk.

   

Úgy tudjuk, hogy a "történelmi egyház" kategória beemelése a jogrendbe vita tárgyát képezi. Álláspontunk szerint az MTI-ben megjelent besorolás is azt bizonyítja, hogy e kategória használata komoly nehézségeket vetne fel. Az egyházak régiség alapján történő hierarchizálása nem szerencsés, mert gyengítené a demokratikus jogállamiságot, és az egyházak közötti viszony megromlásához vezethet. Az ilyen kategorizálás során nehéz lenne elkerülni az önkényességet" - írta pénteken a Hit Gyülekezete Sajtóosztálya.

Ha érdekli a legfrissebb 1 százalékos lista, kattintson ide!

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink