Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-05-17 07:20:18

“Őrült javaslat” – félmillió embert hívhatnak be dolgozni + videó

Fércmunkának illetve őrült javaslatnak nevezte a nyugdíjasok képviselője és egy tudományos kutató a Lázár János és Balsai István által benyújtott fideszes alkotmánymódosító javaslatot, amelynek következtében elvonhatná az állam az előrehozott öregségi nyugdíjasok ellátmányának egy részét vagy egészét. A foglalkoztatás ügyi államtitkárság hétfő estig nem reagált arra, milyen állások várnák a munkaerőpiacra visszavezetendő több mint félmillió embert. A Helsinki Bizottság szerint sértené az emberi jogi egyezményt és a strasbourgi bíróság gyakorlatát, ha törvénnyel vonnák meg a nyugdíjat.

“Őrült javaslat” – félmillió embert hívhatnak be dolgozni + videó

A fideszes képviselők a hatályos alkotmány módosításának indoklásában a jövendő generációk érdekére és a nők fokozottabb védelmére hivatkoznak. Ezenkívül arra, hogy ha megnyílik a lehetőség a munkaerőpiacra való visszatérésre, akkor az a megélhetéshez megfelelő juttatást teremt.

- Így első hallásra azt kell mondani: fércmunka vagy brutális tákolmány - ezt a tradicionális polgári értékek mellett elkötelezett Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke mondta. Jankovics György szerint a decemberi kormányhatározat óta várják az idősügyi tanács összehívását, három hete a minisztertől is levelet kaptak, hogy az adósságcsökkentés miatt a kormány számít együttműködésükre, ám most elegük lett, holnap Boglárlellén kitalálják, mit tegyenek, mert a helyzet számukra tarthatatlan. Hozzátette: egyelőre képtelenek megválaszolni a számtalan beérkező kérdéseket.

A tudományos kutató sem okosabb: „2010 óta szakmai konzultáción nem vettem részt. Nem tudom, kik dobálják be ezeket az őrült ötleteket, ehhez szakmai alapon nem tudok hozzászólni. Állampolgárként: hova menjenek dolgozni?” – tette fel a kérdést Augusztinovics Mária, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetétől.

Ezt a kérdést az ATV-nek sem a Foglalkoztatási államtitkárság, sem a szolgálat nem akarta megválaszolni.

További belföldi híreink