Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-05-12 19:55:43

Félszáz Malév alkalmazott sztrájkolt délután + videó

Egy órára abbahagyták a munkát a Malév egyik szakszervezetének dolgozói, körülbelül ötvenen. A könyveléssel, bérszámfejtéssel foglalkozók döntöttek úgy, hogy sztrájkolnak. Az alacsony bérek ellen tiltakoztak így. 23 százalékos fizetésemelést, a túlórák elszámolását és a munkaidő pontos meghatározását szeretnék. A Malévnál azt mondták: folyamatosan egyeztetnek a szakszervezettel és igyekeznek megoldani a dolgozók problémáját.

Félszáz Malév alkalmazott sztrájkolt délután + videó

A Liszt Ferenc repülőtéren kora délután zavartalanul folyt a munka. A Malév székházából azonban csak kifelé jöttek a dolgozók. A könyvelésen egy órára abbahagyták a munkát, így tiltakoztak az alacsony bérek ellen. A gazdasági szakemberek szakszervezetének elnöke az ATV-nek azt mondta, nincsenek megbecsülve a dolgozók. 2007-ben emelték utoljára a fizetésüket, ebből a bérből azonban ma már nem tudnak megélni. „Különösen az adóval érintetteknél látható, hogy mennyivel kevesebb marad náluk, illetve hogy éppen hogy csak a tavalyi szinten maradnának a bérek, ami az idei viszonyok között is csak a megélhetés romlását jelentené számukra” – mondta el Kozek Adolfné, a Gazdasági Szakemberek Szakszervezete elnöke.

A béremelés mellett azt is szeretnék, ha a cég kifizetné a prémiumokat és a túlórákat, és azt is, ha emelnék a dolgozók létszámát és meghatároznák a munkaidejüket. A Malévnál azt mondják, folyamatosan egyeztetnek minden szakszervezettel, és a megoldásra törekszenek, de ebben az esetben a követelések egy része irreális. „A Malév gazdasági helyzetében egy 23%-os bérköveteléssel szembenézni nagyon nehéz. Az egyéb pontokban, amit a dolgozók szeretnének látok esélyt a megállapodásra, de béremelésre nem” – fogalmazott Király József, a Malév humánpolitikai igazgatója.

A tervek szerint az egyeztetést addig folytatják a dolgozókkal, amíg nem születik valamilyen kompromisszum a két fél között.

atv.hu

További belföldi híreink