Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-04-13 17:47:38

Gulyás: egy idős bíró kétszer annyiba kerül, mint két fiatal + videó

Egyedi esetekben akár méltánytalanságokhoz is vezethet, de összességében csak a 2012 január 1-én hatályba lépő bírósági szervezeti törvénnyel együtt lehet értelmezni a bírói nyugdíjkorhatár csökkentését célzó törvénymódosítást – mondta Gulyás Gergely.

Gulyás: egy idős bíró kétszer annyiba kerül, mint két fiatal + videó

A fideszes képviselő szerint szó sincs arról, hogy a módosítással egy jól működő bírósági rendszert vernének szét, hiszen ma az ítélkezés tragikusan lassú. A fővárosban, illetve Pest megyében például a legsúlyosabb válságtüneteket mutató és a polgári perrendtartás jelenlegi szabályait naponta megsértő ítélkezés tapasztalható – mondta. Ez persze nem a bírák hibája – tette hozzá -, hanem egyszerűen olyan rossz a szervezeti rendszer, hogy nem lehet például 4 hónapon belülre tárgyalásokat kitűzni, hanem sokszor egy évre tűznek ki tárgyalást.

Gulyás szerint az is a szervezeti törvény kérdése lesz majd, hogy a döntés következtében valóban kevesebb bíró lesz-e a rendszerben, de azért az általánosságban elmondható, hogy ugyanabból az összegből két fiatal bíró is felvehető, mint amennyibe egy idősebb bíró kerül. Ez persze természetes, a világon mindenütt így van – fűzte hozzá gyorsan a fideszes képviselő.

Gulyás azt is megjegyezte, hogy a bírói nyugdíjkorhatár több európai országban is 61 és 65 év között van, nálunk ez a módosítás szerint a jelenlegi általános nyugdíjkorhatár, vagyis 62 év lesz.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink