Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-04-13 08:30:15

Surányi: "nem szeretnék olyan országban élni, ahol tízezrek kerülnek utcára"

A volt jegybankelnök szerint a Széll Kálmán Terv egy fekete doboz terv - egyelőre.

Surányi: "nem szeretnék olyan országban élni, ahol tízezrek kerülnek utcára"

A volt jegybankelnök szerint az lenne a kívánatos és optimális, ha a nemzeti bank és a kormány szorosan együttműködne. Ha pedig konfliktus van, akkor azt zárt ajtók mögött intézzék el. Surányi György a kormány intézkedéseiről szűkszavúan nyilatkozott. Ugyanakkor hozzátette: nem szeretne nyilatkozni a Széll Kálmán tervről, amíg nincsenek részletek, addig egy fekete doboz a terv. A szakember szerint ma Magyarországon az a legnagyobb probléma, hogy sokan összekeverik a rendszerreformot, a költségvetés készítésével. Surány György azt mondta: szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az egészségügyből lehet kivonni forrást.

A devizahitelesek helyzetéről a volt jegybankelnök úgy vélekedik, hogy az a legnagyobb probléma, hogy olyan devizában adósodott el Magyarország, amelyre semmilyen hatással nincs. Surányi György szerint nem svájci frankban kellett volna hiteleket kihelyezni, és felvenni. A volt jegybankelnök szerint megoldás lehet a devizahitelek többségének forinthitellé alakítása, a havi törlesztőrészletek 30-40 százalékos csökkentése, valamint a kilakoltatási tilalom fokozatos feloldása. A forinthitellé alakítással csökkenne az árfolyamkockázat.

A volt jegybankelnök szerint emellett mind a bankoknak, mind az államnak támogatott kamatot kellene biztosítania. Surányi György szerint az általa kidolgozott javaslatcsomag minimális költségekkel járna a kormánynak. A volt jegybankelnök úgy fogalmazott: nem arról van szó, hogy nem lesznek egyéni, vagy rendszerfájdalmak, hanem arról, hogy egy mélyebbre ható javaslatcsomagot szerettek volna ő és szakember kollégái felmutatni. Mert nem szeretne olyan országban élni, ahol ezrek, vagy tízezrek kerülnek utcára – tette hozzá Surányi György.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink