Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-04-05 06:20:11

Orbán sikertelennek nevezte a tőlünk elvitt keleti partnerséget + videó

A nehézségekkel való szembenézést nem lehet megúszni, a vitákat vállalni kell – ezt mondta a miniszterelnök az Európai Unió magyar soros elnökségének első három hónapjával kapcsolatban a parlamentben napirend előtti felszólalásában. Az ellenzéki pártok szerint elnökségünk legnagyobb kritikája, hogy a lengyel elnökség idejére halasztották Keleti Partnerség csúcstalálkozóját. A miniszterelnök erre úgy reagált, hogy nincs értelme felforgatni a várost egy kudarcra ítélt rendezvény miatt.

Orbán sikertelennek nevezte a tőlünk elvitt keleti partnerséget + videó

Orbán Viktor hétfőn a parlamentben értékelte a Magyarország uniós elnökségének első három hónapját. A kormányfő sikerként értékelte az előrelépést a közös agrár- és energia politika terén is, és több jogszabály megalkotása kapcsán méltatta a válságkezelés eredményeit is.

„Az előző politika az egekbe növelte az államadósságot, a válság legfőbb okát. Felismertük, és megértettük, hogy új eszközök kellenek, még ha azok szokatlanok, például a bankadó és a válságadó” – mondta a miniszterelnök.

Az euró megmentésére létrejött megegyezés kapcsán a kormányfő úgy fogalmazott, a társasági adó harmonizációját Magyarország elutasítja, mert az ellentétes a kormány adócsökkentő elképzeléseivel.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője  a miniszterelnökkel szemben az uniós  elnökség kritikus pontjai sorolta.

„A médiatörvény miatt is rosszul kezdődött a soros elnökségünk, nemcsak a bizottság, hanem az unió is negatívan ítélete meg a törvényt. Az alkotmányozás folyamata is nehezítette az elnökséget” – jelentette ki.

A KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter szerint erről éppen a szocialisták tehetnek. „Az uniós elnökség kezdetének megrontásában a szocialisták nagy szerepet játszottak” – vélekedett.

Az LMP a keleti partnerségi csúcs elmaradását kérte számon a kormányfőn. „Tartózkodnék attól, hogy átfogó kritikáját adjam a kormány tevékenységének, ezt megőrizném július 1-re. Akkor is így teszek, ha nem töltött el osztatlan örömmel, hogy elhalasztották a keleti partnerségi csúcsot” – mondta Schiffer András frakcióvezető.

A miniszterelnök viszontválaszában ezzel indokolta a csúcs elhalasztását: „felforgatni a várost és egész Budapestet, miközben tudjuk, hogy a rendezvény kudarcra van ítélve, annak nincsen semmi értelme".

További belföldi híreink