Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-03-19 09:30:54

A West-Balkán-tragédia a Sziget-fesztivált is hátba szúrhatja + videó

A három lány halála miatt a belügy nagyon kemény szabályozással állt elő.

A West-Balkán-tragédia a Sziget-fesztivált is hátba szúrhatja + videó

Szakhatósági engedélyek, biztonsági terv, évente minimum 3 ellenőrzés és végzettséghez kötött szervezés – egyebek mellett ezeket tartalmazza a már hatályos zenés-táncos rendezvényekről szóló kormányrendelet. A szakmai szervezetek szerint betarthatatlan a szabályozás, a kormányzat viszont egyelőre nem akar változtatni. Az biztos, június 15-étől valamennyi szórakozóhelynek az új szabályok szerint kell működni.

Amikor a West-Balkán-tragédiában 3 fiatal vesztette életét, mert a tömeg agyonnyomta őket, a kormány a szabályok felülvizsgálatát és szigorítását ígérte. Az új szabályozás szerint több szakhatósági engedélyét kell beszerezni egy-egy bulihoz, szükség lesz biztonsági tervre. Csak azok szervezhetnek ilyen rendezvényeket, akiknek van rendezvény-, vagy konferenciaszervezői képesítése. A szórakozóhelyeken évente legalább háromszor lesz ellenőrzés, és emelkednek a kiszabható bírságok is. „Azt szeretnénk elérni ezzel a törtvénnyel, hogy mindenki számára világossá váljon, hogy a biztonság az többet ér mint az üzleti haszon”, indokolt Tállai András belügyi államtitkár.

A szakmai szervezetek tiltakoznak. Szerintük nem volt megfelelő a kormányzati egyeztetés, ugyanis csak két szakmai szervezet vett részt a rendelet kidolgozásában. A fesztiválszövetség elnöke szerint több szempont miatt betarthatatlan a rendelet. Márta István szerint elfogadhatatlan például, hogy meteorológiai előrejelzést kell csatolni az engedélyhez, de szerinte a rendezvényszervezői képesítés sem megfelelő garancia. „Nagyon könnyen megtörténhet, hogy a Zempléni-fesztivál vagy a éppen a Sziget elmarad, mert sem nekem, sem Gerendai Károlynak nincs ilyen képesítése”, mondta Márta István.

A rendelet kidolgozásában egyébként több minisztérium is részt vett, de úgy tudjuk a végső változatban nem értettek teljes mértékben egyet a tárcák.

Ajánlom

További belföldi híreink