Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-03-08 14:52:59

Tévhit, hogy a kilakoltatási moratórium alatt nem nő az adósság

Nem azért vezették be 2009 októberében a kilakoltatási moratóriumot, hogy bárki is megmeneküljön a hitelek visszafizetése elől, vagy fizetési könnyítéseket hozzon – mondta a Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesületének elnöke, aki szerint ebből a szempontból a lakosság nem került megtévesztésre.

Tévhit, hogy a kilakoltatási moratórium alatt nem nő az adósság

Azt azonban sokan nem tudják, hogy a moratórium ideje alatt is folyamatosan növekszik az adósságuk, akákr csak a késedelmi kamattal, vagy aki végrehajtás alatt áll, annak a végrehajtás költségeivel – hívta fel a figyelmet Kézdi Zsolt.

Kézdi azt is elmondta, egy négy pontból álló javaslatot terjesztettek elő, amely arra irányul, hogy ebben a megváltozott helyzetben minden piaci szereplőnek, így a banknak, az államnak és az adósnak is vállalnia kellene a ráeső terheket. Kérdés azonban, hogy az érintett 107 ezer családot egy homogén masszaként kezeljük, vagy pedig megpróbáljuk őket csoportosítani, például fizetőképesség szerint, vagy az alapján, hogy a hitel felmondása milyen indokkal történt – mondta a Hiteltanácsadók Egyesületének elnöke. Vannak olyanok, akik egyébként rendesen fizették a törlesztőrészletüket és valamilyen más okból, például közüzemi tartozás miatt mondták fel a hitelszerződésüket.

Kézdi Zsolt szerint egyébként szó sincs arról, hogy a moratórium lejárta után tömegek kerülnének az utcára, az érintett családoknak csupán töredékét fenyegeti közvetlenül a kilakoltatás veszélye. Mint mondta, nekik valóban állami segítségre van szükségük, ők azok, akik egyáltalán nem terhelhetőek. Úgy véli, a majdan felállítandó nemzeti eszközkezelő éppen azokra fog korlátozódni, akik valóban rászorulnak.

Kézdi azt is megjegyezte, mindig csak a devizahitelesekről beszélünk, miközben a kamatemeléseket a forinthitelesek sem ússzák meg. Úgy véli, amikor csak a devizahitelesek megsegítéséről beszélünk, egy társadalmi igazságtalanságot próbálunk bevinni a rendszerbe, amely a rendesen törlesztőket, a forinthiteleseket és a hitellel nem rendelkezőket egyaránt kedvezőtlenül érinti.

További belföldi híreink