Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-03-01 14:05:49

Lakatos Gazsiból nem lesz miniszter, csökkenek a jövedelmek

Róna Péter szerint megszorítás-spirálba hajtja magát a kormány, Madár István szerint a következő fél év lesz a döntő.

„Továbbra is egyértelmű, hogy Orbán egy kedvezményekkel megerősített új középosztályra akarja bízni a gazdaság felpörgetését. Tagadhatatlan, akad ország, ahol ez a modell működik, ilyen például az Egyesült Államok. De a szisztéma csak akkor válik be, ha az új középosztályt óriási társadalmi mobilitás hozza létre, olyan, ami egy gettóban élő fekete fiút a külügyminiszterségig repít. De nálunk Lakatos Gazsiból soha nem lesz kormánytag”, fogadta kétkedéssel a Matolcsy György által felvázolt reformvíziót Róna Péter. A közgazdász szerint ugyanis nem szerkezeti reformokról van szó, hanem puszta megszorításról, amit éppen emiatt két év múlva újabb vágás követ. Szerinte a nemzetgazdasági miniszter által felsorolt tételekből igazából egyvalami kedves a piac szívének, mégpedig az, hogy a következő három évben tervezett 2354 milliárdos mozgástér 75 százalékát kiadáscsökkentéssel teremti meg a kormány, és csak 25 százalékot szed össze bevételnövelésből.

Ám a piac nemcsak a költségvetési egyensúlyt nézi (a hiányt 2012-ben 2,5, 2013-ban 2,2, illetve 2014-ben 1,9 százalékra tervezi a kabinet), hanem azt is, miképp teremti meg a növekedés feltételeit a kormányzat. Emlékeztetőül: a nemzetgazdasági miniszter 4-6 százalékról beszélt, mondván, ha enyhül az államadósság nyomása (csökkentésére a magánynyugdíj-pénztárakból az állami rendszerbe áramló 2700 milliárd 63 százalékát használnák fel), felpezsdül a gazdaság. Ám a gazdaság megindulásánál – figyelmeztetett Róna – a magánadósság, azaz a személyek és a cégek hitelei számítanak, ezek terhe pedig nem változik. (Ami a jelen állapotokat illeti: a multikat kivéve a cégeknél fejlesztésekre fordított pénz mindössze az amortizáció 60 százalékának kezelésére elég.) Az igaz, magyarázta a közgazdász, hogy az adósságteher alól szabaduló állam beruházásokkal élénkíthetné a kis- és középvállalkozások piacát, de az állam a bejelentett tervek alapján nem készül ilyesmire.

Így a 4-6 százalékos növekedés csak akkor lenne reális, ha meglódulna az export – ez viszont azt feltételezi, hogy a német gazdaság legalább 6,5 százalékkal gyarapszik évente, csakhogy egyelőre a valós szám 3,5 százalék. Magyarán, mondta Róna, a kormány megszorítás-spirálba hajtja magát, miközben nem gondoskodik a gazdaságról. Az pedig, hogy közben a kabinet alaposan megvágja az életminőséget, különböző becslések szerint akár 4-7 százalékkal is csökkentheti a reáljövedelmeket. (Például a kormány 2012-ben 83, illetve utána két évig 120-120 milliárd forinttal kurtítja a mintegy 345 milliárdos nyugdíjkasszát, és ugyan a gyógyszer-gyártók 12 százalékos különadóját 18 százalékra növeli, de semmi nem gátolja a forgalmazókat, hogy a pluszterhet a lakosságra hárítsa.)

Madár István a portfolio.hu-tól úgy látja, hogy a vázolt elképzelések megvalósíthatóak, és alapvetően jó irányba mutatnak. De, figyelmeztet, a következő fél év lesz a döntő - ezalatt dől el, hogy milyen lépéseket lehet valóban végrehajtani. Mert az szép dolog, hogy a kormány 100 ezer - jelenleg rokkantnyugdíjast - akar visszaterelni a munkaerőpiacra, de egyelőre kérdéses, hogy sikerül-e. Az is üdvözölendő, hogy az évente mintegy 250 milliárd forintba kerülő közösségi közlekedés költségeit 50 milliárd forinttal kurtítják, de a közlekedési társaságok (MÁV, Volán) holdingba szervezése önmagában még nem garancia a nyerességes működésre - márpedig egyelőre nincs szó arról, hogy konszolidálnák a társaságokat.

atv.hu / Nagy B. György

Ajánlom

További belföldi híreink