Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-03-01 06:05:59

20 magyart Líbiában hagytak + videó

Ők nem mentek el a kijelölt helyre a megadott időben. A külügyminiszter azt mondta, saját elhatározásból maradtak az arab országban, az okokat nem tudják.

20 magyart Líbiában hagytak + videó

"A 25. órában érkezett a speciálisan összeválogatott műveleti egységünk Líbiába - így értékelte Hajdu János, a Terrorelhárító Központ Főigazgatója a sikeres menekítőakciót, amelyben 10 nemzet 96 állampolgárát, köztük 24 magyart hoztak haza Tripoliból vasárnap este.  

A Líbiában lévő magyarokat hazaszállító gépre hiába szálltak már fel kora délután Tripoliban, az csak 17 óra 35 perckor kapott felszállási engedélyt a repülőtéren uralkodó káosz miatt. „Nem tudtuk elfogadni azt az ellenőrzést, amit a tripoli hatóság elvégeztek, ezért újabb ellenőrzésen kellett átesnie az utasoknak, mostoha körülmények között”- magyarázta Hajdu az intézkedések szükségességét.

A járat pár perccel nyolc óra előtt landolt Ferihegyen. A gépről elsőnek a járat kapitánya és a Terrorelhárítási Központ parancsnoka szállt le. Őket Martonyi János külügy- és Hende Csaba honvédelmi miniszter fogadta. „Önöknek szeretnék gratulálni! Szeretném megköszönni, amit tettek, azt hiszem, ez példát mutat mindenki másnak”- mondta Martonyi János. Hende Csaba kijelentette, hogy „a Magyar Köztársaság soha senkit nem hagy egyedül. Mindenkiért elmegyünk és mindenkit hazahozunk”- nyilatkozta.

A gépről leszálló embereket azonnal buszokra terelték. Martonyi János külügyminiszter elmondta, hogy a Tripoli magyar nagykövetség nem zárt be, pedig több uniós ország is hazahozatta már diplomatáit Líbiából. A Malév járatával hagyta el Tripolit a cseh nagykövet is. A külügyminiszter beszélt arról is, hogy eredetileg 20 fővel több magyarra számítottak. „Ők saját elhatározásukból nem jöttek ki a repülőtérre, ennek az okát nem tudjuk”- magyarázta Martonyi. Volt egy megadott találkozási pont, ahová megadott időre meg kellett érkezniük azoknak, akik fel akartak jutni a gépre.

A külügyminiszter elmondta, hogy még keresik azt a líbiai-magyar kettős állampolgárt is, akit állítólag elraboltak. „Az illetékes szervek természetesen már foglalkoznak a témával és a tripoli nagykövetség emberei mindent meg fognak tenni, hogy ez az ügy tisztázódjék és az illető kiszabaduljon. Erről többet most nem tudok mondani”- tette hozzá Martonyi.

A gép mind a 96 utasát a Terrorelhárítási Központba szállították. A hozzátartozókkal is csak itt találkozhattak először. Az első hazaérkezők fél tíz után hagyhatták el a TEK épületét, a külföldiek azóta már az országot is elhagyták.

A magyarok beszámoltak róla, hogy a repülőtéren több ezer embert láttak, akiket „ütnek-vágnak”. „200 kilométert autóztunk és ez alatt 43-szor állítottak meg katonai ellenőrző ponton”- mesélte az egyik szemtanú. Egy másik szerint Tripoli még Kadhafi pártján van és minden úgy folyik, mint mindenkor. „A boltok zárva vannak, a közlekedés megy, éjszaka mindenki otthon van”- magyarázta.

Ajánlom

További belföldi híreink