Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-02-26 14:45:59

Rasmussen nem zárta ki a NATO beavatkozást Líbiában + videó

Gödöllőn tanácskoztak az uniós védelmi miniszterek. A legfőbb téma Líbia volt a tanácskozáson. A részt vevő miniszterek már kora reggel brüsszeli videó kapcsolat létesítésével tájékozódtak a legfrissebb fejleményekről, és minden felszólaló érintette a líbiai ügyeket.

Rasmussen nem zárta ki a NATO beavatkozást Líbiában + videó

Catherin Ashton az EU külügyi főképviselője a tanácskozások után elmondta - egyelőre nem döntöttek arról, hogy milyen válaszlépéseket tesznek Líbia ellen. Mint mondta - a megbeszéléseken azt vizsgálták, mi a leghatásosabb lépés, amellyel "ésszerűen és gyorsan" el lehet érni, hogy a líbiai vezetés felhagyjon a népe ellen alkalmazott erőszakkal. Ashton szerint nemzetközi, de nem katonai fellépésre van szükség.  

A találkozón részt vett a NATO-főtitkár is. Anders Fogh Rasmussen a líbiai evakuálásról beszélt. Hangsúlyozta, hogy a katonai szövetség kész segíteni a Líbiában rekedt európaiak kimenekítését. „Mindannyiunkat aggasztanak a Líbiában végbemenő események. Határozottan elítélem az erőszak alkalmazását” – mondta NATO-főtitkár, aki hozzátette: „felháborítónak tartjuk, hogy a líbiai rezsim nyilvánvalóan a saját népe ellen lép fel erőszakkal. Jelenleg a fő prioritásunk, hogy segítsünk evakuálni az arra rászorulókat, és humanitárius segítséget nyújtsunk”. Rasmussen nem zárta ki egyértelműen egy líbiai katonai akció lehetőségét, de leszögezte, hogy jelenleg a külföldiek kimenekítése és a humanitárius segítségnyújtás a legfontosabb.

Hende Csaba szerint most a legfontosabb a Líbiában rekedt néhány ezer uniós állampolgár evakuálása. Hende Csaba közvetve utalt arra, hogy napirenden szerepel a Líbia elleni fegyverembargó, az utazási korlátozások, valamint a líbiai számlák befagyasztása is. De mint mondta- az ENSZ felhatalmazása nélkül "drasztikus szankciókat, kemény lépéseket" nem lehet hozni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink