Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-02-09 06:10:09

Áthárítják a bankadót a pénzintézetek + videó

A fogyasztóvédelmi szövetség szerint megkezdődött a bankadó áthárítása az ügyfelekre. Szerintük az egyik bank akár ötven százalékkal is több pénzt kér ezentúl egyes szolgáltatásokért, ami úgy vélik, jóval az infláció feletti emelés.

Áthárítják a bankadót a pénzintézetek + videó

A Volksbank ugyanis levélben értesítette ügyfeleit, hogy emelik a lakossági bankkártyák és hitelkártyák éves, valamint kibocsátási díját. De arról is tájékoztatták az ügyfeleket, hogy a hatálybalépés előtti napig ingyen felmondhatják a számla és bankkártya-szerződésüket. A fogyasztóvédelmi szövetség szóvivője szerint eddig díjmentes volt, azonban március 10-től 100 forintot kell majd fizetni a bankon belüli, saját számlára történő átutalásért. A számlevezetés is többe kerül majd, de például az eddigi ingyenes deviza átutalás saját számlára, bankon belül 500 forint lesz.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségénél azt mondják, több lakossági panasz is érkezett emiatt hozzájuk. Az egyesület most a pénzügyi felügyelethez fordult, hogy vizsgálják ki, mi áll a szerintük indokolatlan drágítás mögött. „Mivel ezek viszonylag nagyobb tételek, nem magyarázhatók egyéb költségekkel, ezért arra a következtetésre jutott a FEOSZ, hogy feltételezhetően a bankadó valamilyen továbbhárítása következett be”- magyarázta Kispál Edit szóvivő.

A pénzügyi felügyelet még nem kapta meg a levelet, ha megjön, kivizsgálják az ügyet, mondta Binder István. A szóvivő szerint, miután tavaly elfogadták a nyolcpontos javaslatként elhíresült törvényt, a bankok csak jóval szigorúbban módosíthatnak a költségeken, egyoldalúan nem. Binder szerint azonban azt állítani, hogy egy szolgáltató költségváltozása, vagy költségemelése egyértelműen azonosítható módon a bankadó hatásának köszönhető, megfelelő elemzés, adatok híján akár felelőtlennek és meggondolatlannak is lehet minősíteni.

A PSZÁF 2010. második félévében több száz pénzintézetnél vizsgálta, hogyan módosították költségeiket. Kiderült, hogy azok, akik emeltek is díjat, legfeljebb az inflációval megegyező mértékben tették.

További belföldi híreink