Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-02-01 18:30:54

Breuer: egy radikális iszlám hatalomátvétel világháborúhoz is vezethet

Eltérő álláspontot fogalmaztak meg Közel-Kelet-szakértők az egyiptomi helyzet várható alakulásával kapcsolatban. Breuer Péter Egyiptomban és az egész Közel-Keleten radikális iszlamista hatalomátvételt vizionál, míg Ablaka Gergely inkább a térség demokratizálódásában bízik.

Breuer: egy radikális iszlám hatalomátvétel világháborúhoz is vezethet

Breuer pesszimizmusát azzal magyarázza, hogy az amerikaiak Mubarak kezét már elengedték, el-Baradeit pedig a muzulmánok nem engedik az ellenállók élére állni. Szerinte azért, mert a Nobel-békedíjas politikus bár a diplomatákkal karizmatikus tárgyalófél, az emberek nyelvén nem tud beszélni. A tömeg ugyanis fundamentalistákat akar látni, megoldást akar találni az életére, a megoldáshoz pedig számukra sokkal közelebb van a Korán, mint bármi más – mondja a szakértő, aki szerint ezért az ellenállás győzelme esetén a Muzulmán Testvériség fog hatalomra kerülni Egyiptomban.

Ablaka Gergely szerint azonban ez korántsem biztos, mert mint mondta, ha a muzulmánok annyira erősek lennének, akkor nem kullognának az események után, hanem már vezető szerepet töltenének be. Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a Muzulmán Testvériség is több szárnyból áll, Egyiptomban pedig a fő irányzatok egyikének az úgynevezett „liberális iszlám” tekinthető. Annak persze fennáll a veszélye, hogy ezt az irányvonalat a radikális elemek eltéríthetik.

A forrongások okairól azonban hasonlóképp vélekednek, szerintük az immár nyolcadik napja tartó és közben több arab országra is átterjedő tüntetések egyértelműen a szegénység, az elnyomás és a rendkívül nagy társadalmi egyenlőtlenségek számlájára írhatók.

Ablaka Gergely emlékeztetett, Egyiptomban az ország vagyonának 80%-ával a lakosság 20%-a rendelkezik, az emberek fele naponta két dollárból kénytelen megélni.

Breuer szerint éppen ezért lesz nehéz demokratikus választást tartani egy olyan országban, ahol a lakosság 75%-a éhezik, mert ezt kihasználva a fundamentalisták megoldásként jelenhetnek meg. Az tény, hogy Mubarak rendszere korántsem volt demokratikus és mint mondta, Mubarak hatalma nem két dollárjába került az amerikai adófizetőknek.

A muzulmánok hatalomátvétele viszont a Közel-Keletet és az egész világot is veszélybe sodorhatja – mutat rá Breuer -, az amerikai élelmiszerellátmányok nélkül ugyanis az emberek éhen halnának, ráadásul a helyzetet tovább fokozza majd a kőolaj árának várható emelkedése. Mint mondta, Isten óvjon attól, hogy ebből egy III. világháború legyen, de nem biztos, hogy ezt a kérdést a felek tárgyalóasztalnál tudják majd rendezni, hiszen az egész arab világ tűzbe jön, „aki pedig éhes, az mindenféle forradalmakra kapható”.

Ajánlom

További belföldi híreink