Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-01-28 18:15:05

Orbán: Integrálni kell a romákat

Magyarország azon lesz, hogy megértesse az EU nyugati államaival, amennyiben nem integrálják a romákat a társadalomba, annak súlyos következményei lesznek - mondta Orbán Viktor pénteken Pozsonyban, miután találkozott Iveta Radičová szlovák kormányfővel. A magyar miniszterelnök szerint, ha az integráció sikertelen, akkor a romák visszatérnek a nomád életmódhoz az EU-n belül.

Orbán: Integrálni kell a romákat

A kormányfő a magyar EU-elnökség által előkészített roma stratégia kapcsán hangsúlyozta, hogy a romáknak éppen úgy, mint az Európai Unió többi polgárának, joguk van a szabad mozgáshoz. Éppen ezért a romák integrációja nemcsak azon országok érdeke kell, hogy, ahol nagy lélekszámban élnek, hanem a többi tagállamnak is. Hozzátette, hogy a roma-ügy továbbra sem az EU, hanem a tagállamok felelőssége és hatásköre.

Orbán elmondása szerint az előkészítendő stratégia magába foglalja az eddigi tapasztalatokat. "A magyar kormány nevében kijelenthetem, hogy már nagyon sok pénz költöttünk erre a problémára, és nagyon alacsony hatékonysággal" - fogalmazott Orbán, hozzátéve, éppen ezért át kell értékelni az eddigi hozzáállást.

Várhatóan áprilisban hozzák nyilvánosságra a stratégia tervezetét, amelyről aztán a kormányok tanácskozhatnak. Várakozásai szerint az EU júniusi csúcstalálkozóján jóváhagyják.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink