Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-12-28 19:50:29

Kotlarsky: az antiszemitizmus soha nem vezet jóra + videó

Magyarországra látogatott a legnagyobb nemzetközi zsidó szervezet vezető rabbija.

Kotlarsky: az antiszemitizmus soha nem vezet jóra + videó

Moshe Kotlarsky találkozott a köztársasági elnökkel, ellátogatott egy nemrég újra avatott Óbudai Zsinagógába, és tárgyalt a helyi közösséggel. A négyezer rabbit koordináló szervezet vezetője azt mondta: örömmel jött Magyarországra.

„Kotlarsky rabbi a világ minden pontján járt. Azt gondolom, nagyon fontos, hogy eljött Budapestre. Az amerikai zsidóságban komoly szerepet játszik, ezért fontos, hogy lássa, milyen élet zajlik itt. Ne csak a médiában lássa, hanem a saját szemével is és maga is tapasztalja”- indokolta a látogatás fontosságát Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija.

Moshe Kotlarsky mind szellemi, mind anyagi segítséget nyújtott a zsinagóga felújításában. A több mint négy ezer rabbi munkáját koordináló nemzetközi Lubavicsi Oktatási Központ vezető rabbija úgy látja, Magyarországnak komoly múltja van a zsidók életében. A holokausztkor 600 ezer magyarországi zsidót gyilkoltak meg, ami 10 százaléka annak a 6 millió embernek, akiket elpusztítottak. Így, nem szabad hagyni, hogy az antiszemitizmus tovább erősödjön hazánkban. „Meg kell mutatni a történelem tanulságaiból, hogy az antiszemitizmus soha nem vezet jóra. Nemcsak annak árt, akit gyűlölnek, hanem főleg annak, aki gyűlöl. Maga az a tény, hogy ez a zsinagóga meg tudott újulni, és 50-60 év szünet után újra lett avatva, zsidók és nem zsidók körében, pozitív példa, hogy lehet barátságban, közös ügyekért együtt tennünk”- mondta Moshe Kotlarsky a zsinagógában. A vezető rabbi hozzátette, pozitív élményekkel gazdagodva folytatja útját, ezúttal Londonba.

További belföldi híreink