Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-12-18 10:20:29

Forradalmi élmények egy intézetből, amit nem szeret a kormány + videó

Jövőre jóval kevesebb pénzből gazdálkodhat az ’56-os Intézet, amelyik a közigazgatási miniszternél protestál.

Forradalmi élmények egy intézetből, amit nem szeret a kormány + videó

Népuralom 56-ban - ezzel a címmel jelent meg Standeiszky Éva könyve arról, miként élték meg a forradalmat az átlagemberek. A kötetet pénteken mutatták be az 56-os intézetben, ahol a történész szerző arról beszélt, hogy „nem is az a fontos, hogy az eseménytörténetben mi volt, hanem hogy az emberekben milyen élményeket hagytak ’56 eseményei, mert így visszakaphatjuk a forradalom élményszerűségét”, mondta Standeisky.  

A könyvet méltató Gombár Csaba politológus szerint nemcsak az olvasó, hanem a történelem is gazdagodik a könyvvel. „Az embereknek emlékei vannak és van egy közemlékezet. Ahogy új források kerülnek elő, szó szerint gazdagodik a történelem, mert amiről nem tudtunk, ami nincs leírva, bemutatva, az egyszerűen nem létezik” – magyarázta Gombár.

Az 56-os intézet vezetője közben levélben fordult a közigazgatási és igazságügyi miniszterhez. Idén ugyanis még 161 millió forintot kaptak a költségvetésből, jövőre azonban már csak 59 milliót fognak. Ezzel kapcsolatban azRainer M. János intézet főigazgatója úgy nyilatkozott, hogy voltak már nehéz idők és biztos megtalálják a megoldást, viszont ha felszámolnák az intézmény önállóságát, azzal a küldetésük kerülne veszélybe.

Ajánlom

További belföldi híreink