Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-12-16 12:34:11

Egytálas és kéttálas bulik: az elit és a kokain

Rejtett módon ugyan, de abszolút jelen van a magyar elitben a kokain – mondta az atv.hu-nak Zacher Gábor toxikológus. A szakemberrel a Stohl-ügy kapcsán beszélgettünk a kokszról. A színész-műsorvezető nincs egyedül.

Egytálas és kéttálas bulik: az elit és a kokain

Mennyire van jelen a magyar elitben a kokain?

Abszolút, de egy rejtett módon, hiszen erről senki nem mer beszélni. Viszont igazságügyi orvosszakértőként elég sok olyan ügyben szoktam közreműködni, ahol a bódult állapotban történő járművezetés esete forog fenn, és nem feltétlenül alkoholtól. Magyarországon évente 200-300 kokainhasználó kerül az egészségügyi ellátórendszerbe, de ennél biztosan jóval többen vannak.

"Nem arról szól, hogy folyamatosan pörgök mint állat és mindig topon vagyok. A tartalékaim ugyanis kiürülnek" (Fotó: hetek.hu)

Mekkora a látencia?

Szerintem plusz két nulla alsó hangon, de inkább több.

Ha Stohl András példájából, illetve a témában keringő városi legendákból indulunk ki, reálisnak tartja, hogy a kulturális, gazdasági, vagy akár politikai élet nagyjainak egy szignifikáns része fogyaszt kokaint?

Ha ezt most úgy kérdezi tőlem mint egy átlag magyar embertől , akkor azt kell, hogy mondjam, hogy igen, ez valószínűleg így van. Ha úgy kérdezi tőlem, mint toxikológustól, akkor az előző mondatomból minden törölve, kivéve az igen.

A praxisában megkeresik „ismerős arcok”, hogy szeretnének leállni?

Ők kevésbé. Többségében olyanokkal találkozok, akik nem a nyilvánosság előtt élik az életüket: vastag aranylánc, nagy fekete autó, kitetovált, kigyúrt figurák. Belőlük elég sok van.

Mi a helyzet a brókerekkel?

Ők ott vannak, együtt élnek ezzel a történettel, de egyre kevesebben vannak olyanok, akik emiatt segítséget akarnak kérni, mert nagyon félnek attól, hogy esetleg bármilyen adatuk kikerül az egészségügyi ellátórendszerből, ami a karrierjük végét jelentheti.

Egyébként nem olyan régen olvastam egy vizsgálatot, ami arról szólt, hogy egy európai nagyvárosban, egy nagy irodaházában működő cégnél ebéd után vizeletmintát vettek az ott dolgozó – magasan kvalifikált, több nyelven beszélő, abszolút intelligens, európéer – munkatársaktól. 15 százalékuk vizeletmintája pozitív lett, vagyis valamilyen drogot használtak. Ezek nem lepattant dzsánkik (heroin fogyasztók – a szerk.), vagy az éjszaka császárai, esetleg nőt futtató kokaincsempészek voltak, hanem egyetemet végzett helyes-okos férfiak és nők.

Mit nyújt a kokain?

Iszonytató pörgést, csillivillit, azt az érzést, hogy mindenen ott vagyok, jól teljesítek – egy eufórikus érzést, amit úgy lehetne összefoglalni, hogy én vagyok az élet királya. Meg kell hogy mondjam, a kokainnál jobb antidepresszáns szert máig nem talált fel a farmakológia. Amikor bejön hozzám egy kokainista azzal, hogy „ki akarok szállni ebből az ördögi körből, nem vagyok jól, alvászavarom van, depressziós vagyok”, akkor felírunk neki feszültségoldót és antidepresszánst. Amikor az illető megkérdezi, hogy doki, mikor fog hatni a gyógyszer, a válasz attól függ, hogy mekkorát akarok neki hazudni. Az antidepresszánsok ugyanis a szedést követően 3-4 hét múlva kezdik csak el kifejteni a hatásukat, amire a páciens azt mondhatja nekem – teljes joggal –, hogy „mi a fenét csináljak 3-4 hétig, kimegyek a rendelőből, felszívok egy csíkot, és 3 perc múlva kiválóan érzem magam”. Ezért borzasztó nehéz egy valódi kokainistát kezelni, mert nehéz megtalálni azt a terápiás alternatívát, amely valóban segít neki. Pláne ha nincs neki erős motivációja, vagy éppen úgy gondolja, hogy a pénzén majd a függőségből való szabadulást is megvásárolja nálam. A pénz itt nem elég.

Azért gondolom, volt már sikeres leszoktatási kísérlet a praxisában.

Nagyon kevés. Amikor valaki mindent megengedhet magának, megvan a két autó, a nagy lakás, a feleség meg három szerető, akkor nincs motiváltság, nehéz továbblépni.

A kokain a teljesítményt is fokozza?

Visszaélni a szervezettel nem lehet. Ha kokaint használok, akkor az nem arról szól, hogy folyamatosan pörgök mint állat és mindig topon vagyok. A tartalékaim ugyanis kiürülnek, és a szervezetnek fel kell töltődnie. Ez hívják „cocaine washout sindrome”-nak, vagyis kokain kitisztulási szindrómának, ami egy 24-30 órás folyamatos alvás-evés-anyagcsere állapot.

Aki rajta van a kokszon, milyen gyakran használja?

Naponta. Nem tud tőle szabadulni.

Mennyibe kerül ez a drog?

Grammja olyan 15 ezer forintba. Ezért is lett az elit drogja.

És mire elég egy gramm?

Ez két csík. Ismerek olyanokat, akik egy esti buliban 6-8 csíkot is felszívnak. Sőt, vannak úgynevezett egytálas, illetve két tálas partik. Az előbbi esetben egy egész tál tele van kokainnal, az utóbbi esetben van egy másik tál is, ami pedig gumióvszerekkel van tele. A kokain ugyanis szexuális étvágynövelő is, bár nem biztos, hogy a teljesítményt is növeli.

Fizikai függőséget is okoz?

Jóval kevésbé, mint egy ópiát, de igen.


Mi lehet a végállomás egy kokainfüggő számára?

Mondjuk meghal kokain okozta szívinfarktusban. Ez az, amiről ma nálunk semmi ismert adat nincs, de az Egyesült Államokban a mellkasi fájdalom miatt kórházba került betegeknek jelentős részénél kokain okozta a panaszokat. Nem arról van szó, hogy a buliba megy ki a mentő, ahol fekszik az illető két nő lába között és fogja a mellkasát – ugyanis nem közvetlenül a kokainnak van ilyen hatása, hanem az egyik metabolitjának, a kokaetilénnek. Vagyis nem kell meglepődni, ha hajnali négykor egy jólszituált fiatal ül az autójában, és infarktus miatt hívnak hozzá mentőt. Ilyenkor felmerül bennem, hogy megkérdezzem-e, hogy az elmúlt 24 órában fogyasztott-e a kokaint. Ez nem a rendőrség miatt fontos – ilyen információkat nem adunk ki a hatóságnak –, hanem azért, mert a kokain okozta, illetve a hagyományos szívinfarktus döntően más eredetű és más a terápiája is. Vannak gyógyszerek, amiket egy kokainistának nem szabad adni, mert csak súlyosbítja az állapotát.

atv.hu / Sebestyén István

További belföldi híreink