Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-12-13 18:43:51

Rogán: mi vívtuk meg a nyugdíjharcot az EU-val

Az V. kerületi polgármester szerint a lengyelek ölébe hull a magyar nyugdíjháború gyümölcse, és Magyarországnak már nem elég, ha beleszámíthatja a magánnyugdíjpénztári utalásokat a költségvetési hiányba.

Rogán: mi vívtuk meg a nyugdíjharcot az EU-val

Ezt a harcot mi vívtuk meg, kommentálta az atv.hu-nak Rogán Antal azt a hírt, miszerint az EU minden valószínűség szerint rábólint arra, hogy Lengyelország a költségvetési hiányba beleszámolja a magánnyugdíjpénztárba utalandó - az államon átfolyó – nyugdíjjárulékokat is. (Így Lengyelország mintegy 4,5 százalékra engedheti fel a hiányát.) A fideszes honatya ugyanis úgy gondolja, hogyha Magyarország nem hajtja végre a magánnyugdíjrendszer kapcsán, amit most meglépett, akkor az európai közösség soha nem ismerte volna el Lengyelország érvelésének jogos voltát.

Ennek ellenére a lengyel minta nem követendő. Egyrészt, magyarázta Rogán, a lengyelek államháztartási helyzete sokkal jobb, ott 55 százalék az államadóság és a GDP aránya, míg nálunk 80 százalék. És a magánnyugdíjpénztári utalások beszámításával Lengyelország a 60 százalékos államadóság-GDP aránytól 10-15 százalékkal távolodik. A 60 százalék pedig azért bír jelentőséggel, mert a lengyel alkotmány rögzíti, mutatott rá az V. kerületi polgármester, hogy ezen arány elérése esetén automatikus fűnyíró-elvvel kell csökkenteni a büdzsé kiadásait.

Ám Magyarországon más a helyzet, a jelenlegi szituációban a magánnyugdíjpénztári rendszert képtelenség tovább finanszírozni, nem megy, állította Rogán. Aki szerint az utóbbi 12 évben ez a pénztári szisztéma akkora lyukat ütött az egyébként sem jó helyzetű magyar államháztartáson, ami tarthatatlan. „Csak csendben jegyzem meg, ezt sokan látták, 1998-ban is többek között emiatt nem léptem be én sem magánnyugdíjpénztárba. Mert azt gondoltam, hogy ez a rendszer középtávon nem lesz fenntartható, már akkor is megvoltak azok a tanulmányok, amelyek kimutatták, hogy a szisztéma 1,2 százalékot tesz hozzá évente a hiányhoz, és akkor is kérdés volt, hogy ezt miből finanszírozza a büdzsé”, mondta a fideszes politikus.

Ajánlom

További belföldi híreink