Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-12-13 05:20:45

Betiltanák a sztrájkokat? + videó

A szakszervezetek legalábbis erre következtetnek egy ismeretlen eredetű kiszivárgott javaslatból. A kormányszóvivő szerint nem kormányjavaslatról van szó.

Betiltanák a sztrájkokat? + videó

Napok óta izgalomban tartja a szakszervezeteket egy ismeretlen eredetű, aláírás és bélyegző nélküli parlamenti bizottsági törvénymódosító. A javaslat ugyanis többek között megszüntetné a független szakszervezeti tisztségviselő intézményét, s megtiltaná, hogy az érdekvédelmi tisztségviselők több kedvezményt kapjanak, mint amit a Munka Törvénykönyve megállapít. De a legnagyobb felháborodást szakszervezeti körökben az váltotta ki, hogy a jövőben a közszolgáltatásokban dolgozók csak akkor tarthatnának munkabeszüntetést -így például a MÁV-nál is -, ha előbb a munkaadóval megállapodnak a még elégséges szolgáltatás mértékéről.

A szakszervezetek szerint a tervezett intézkedések alkotmányellenesek, mert a sztrájkjog korlátozása egy alapvető munkavállalói jog korlátozását jelenti. 

A kormányszóvivő szerint nem kormányjavaslatról van szó. Nagy Anna kormányszóvivő az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott: „Nem láttam a Parlament honlapján olyan előterjesztést, ami a sztrájkkal, illetve a sztrájktörvénnyel foglalkozna”.

Azt azonban megerősítette, hogy a sztrájktörvénnyel és joggal kapcsolatosa kérdéseket a kormány is mihamarabb rendezni szeretné.

A szakszervezetek vasárnap délutáni egyeztetésük után úgy döntöttek, hogy kérik az Országos Érdekegyeztető Tanács azonnali összehívását hétfőre.   

További belföldi híreink