Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-11-02 17:14:59

Orbán ellen tüntettek, lezárták a Kossuth teret – percről percre

Kedden este mintegy kétezren gyűltek össze a Demokratikus Charta felhívására, Bauer, Ungváry és Gyurcsány vállvetve ostorozta a miniszterelnököt.

Orbán ellen tüntettek, lezárták a Kossuth teret – percről percre

18:05

 Kormánybuktatás csak demokratikusan!

A volt kormányfő szerint maradt egy eszköz a kezükben, mégpedig a Molnár Csaba által útjára indított népi kezdeményezés arról, hogy legyen népszavazás az alkotmányról. Gyurcsány hangsúlyozta, hogy a kormány megbuktatására nem lehet bármiféle eszközt felhasználni, hanem csak demokratikus eszközöket. Ezzel arra célzott, amit Orbán Viktor még ellenzékben mondott, nevezetesen, hogy a kormány elmozdítására minden eszköz megengedhető. A rendezvény a Szózattal zárul, a tömeg rendbontás nélkül elvonul.


18:02

 Az utolsó mentsvár

Gyurcsány az Alkotmánybíróságról beszél, és emlékeztet rá, hogy miniszterelnökként időnként az Ab súlyos döntéseket hozott, ennek ellenére ő mindig is az alkotmányosság egyik legfőbb őrének tekintette és tekinti az Ab-t, és nagyon reméli, hogy a testület lesz abban a helyzetben, hogy meg tudja őrizni az alkotmánynak nem csak a betűjét, hanem a szellemét is. Gyurcsány szerint az Ab majdnem az utolsó mentsvár. Azért majdnem, mert utána ott vannak ők, ott vannak a demokraták, akiknek fontos, hogy megmaradjon a magyar köztársaság, és ne egy tekintélyelvű rendszer jöjjön létre. Szerinte ilyenek a magyar baloldaliak, akik győzni akarnak.  

17:56

 "Orbán Viktor nem legitim"

Gyurcsány harmadik vádpontja az alkotmányosság csorbítása. Szerinte, ha az említett három vádpont megáll, akkor ki kell mondani, hogy Orbán Viktor nem legitim miniszterelnöke Magyarországnak politikai értelemben. Gyurcsány szerint ilyen helyzetben a köztársasági elnök nyújthatna védelmet, ám a Sándor-palotában a Fidesz bábja lakik, aki összevissza beszél, éppen ezért nem méltó a tiszteletünkre. De ha már itt tartunk, kell hogy legyen egy kedves szava az előző elnökhöz is - mondja a volt kormányfő. Miközben Sólyom László az elmúlt években erőteljesen támadta azokat, akik egy jobb országot szerettek volna, most immár egy hete csendben van, legfeljebb zárt ajtók mögött mondott valamit utódjának - mondja Gyurcsány. Azt várják el tőle, hogy viselkedjen férfiként és demokrataként, mert szüksége van minden demokratára. Gyurcsány szerint Sólyonmnak ez az utolsó esélye, hogy megszólaljon a demokraták érdekében, és ezzel kifejezze, hogy számára fontosabb a demokrácia, mint a saját érdeke.

17:53

 Gyurcsány vádpontjai

Gyurcsány feltűnően indulatosan beszél, szerinte Orbán nem polgárokat, hanem alattvalókat akar. A miniszterelnök ellen megfogalmazott második vádpont az, hogy a közigazgatásból indoklás nélküli elbocsátásokat terveznek. Gyurcsányék viszont azokkal szolidárisak, akiket Orbánék támadnak.

17:50

 "Mi, demokraták, megvetjük Orbánt"

Az ilyen politikust nincs okunk tisztelni, mi demokraták megvetjük Orbán Viktort - hangoztatja Gyurcsány, aki úgy látja, a kormányfő elveszi a pénzünket, belenyúl a zsebünkbe, miközben azt mondja, a javunkat akarja. Na ez az - húzza elő a régi, jól ismert poént a szónok -, mi éppen a javunkat nem akarjuk odaadni.

17:48

 "Orbán hazudott, csalt, lopott"

Gyurcsány szerint kormányzásuk idején maguk is követték el számtalan hibát, de soha nem képzelték magukat tévedhetetlennek. Soha nem engedték meg maguknak, hogy saját magukhoz igazítsák az alkotmányt. Ezzel szemben Orbán Viktor 10 millió magyarral hitette el, hogy erőfeszítés nélkül lehet sikert elérni - hangoztatta a volt miniszterelnök, aki szerint Orbán hazudott, csalt, majd lopott. (Vastaps.) Gyurcsány hajlandó belátni hogy a miniszterelnök csapdában van, de ebbe nem a magyar demokraták hajszolták bele, hanem saját maga állította. Orbánnak most aközött kell választani - folytatta -, hogy a választási ígéreteit sérti meg, vagy az alkotmányt. Egy demokratának tudnia kell, hogy ilyen esetben mindig az ígéreteiből kell lefaragni, Orbán azonban a másik utat választotta: az alkotmány megsértésével próbál a maga által létrehozott csapdából kimenekülni - magyarázta a szónok.

17:44

 "Nagy Imre csalódna '89 reménységében"

Farkasházy Tivadar a tömegtől elkülönülve hallgatja a beszédet. Gyurcsány közben arról beszél, hogy Orbán, a '89-es demokrata próbál most diktatúrát építeni Nagy Imre szégyenére. Nem véletlen, hogy mostanában kerüli Nagy Imre szobrát és emlékét - tette hozzá. Úgy véli, Nagy Imre, ha élne, megvetné Orbánt, mert nem hazafit és nem demokratát látna benne. Orbán Viktor szerinte '89 reménysége volt, de 2010-re az ország csaló politikusává vált.

17:40

 "Tolvaj kormány"

Gyurcsány párhuzamot vont a 2006-os, és a mai tüntetés között. Szerinte 2006-ban a jogosan elégedetlen tüntetők mellett nagy számban voltak olyanok is, akik az ország felforgatását akarták, és mögöttük a jelenleg kormányzó erők álltak felbujtóként, akik nem a demokráciát féltették, hanem saját elveszített hatalmuk miatt akartak bosszút állni. Gyurcsány szerint a mai kormány tolvaj kormány.

17:35

 Magyarország mindenkié

Fenséges dolog az ország házánál látni demokraták ezreit, akik azért jöttek el, hogy kifejezzék, hogy nem hallgatnak - mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint a tüntetők kiállnak az elesettekért, a szegényekért és mindenkiért, hogy Magyarország ne a keveseké legyen, hanem mindenkié.

17:30

 Ungváry beszólt

"A kurva anyját annak, aki kétségbe vonja az én magyarságomat" - jelentette ki Ungváry Rudolf író, aki a harmincas évek politikai törekvéseihez hasonlította Orbánék politikáját. Itt zúgott fel az első hosszantartó taps. Ungváry beszéde bizonyos tekintetben meglehetősen irreális volt, azt mondta, Orbánék azért nem tudják ezt megvalósítani, mert nincs mögöttük fasiszta támogatás.

17:20

 Veszélyben 4-5 generáció nyugdíjrendszere

Bauer azt mondja, a magánnynugdíj rendszer 2 millió ember rendszere, és ha azt megszüntetik, akkor mostantól számítva 4-5 generáció nyugdíjrendszerét sodorják veszélybe. Ezért senki ne lépjen vissza a magánból az állami nyugdíjrendszerbe - javasolja.

17:15

 Bauer: felhatalmazás nélkül korlátozza az Ab-t

Bauer szerint a kormány nem kapott felhatalmazást a magánynyugdíjpénztári befizetések felfüggesztésére és az Alkotmánybíróság korlátozására. Úgy véli, a kormány ez utóbbival meg akarja előzni, hogy bankokat és a multikat érintő különadót az Ab megvétózza.  

17:10

 "Hangosabban"

A Himnusz utáni első jól hallható mondat, miszerint „Gyurcsány takarodj”, egy jó ütemérzékkel rendelkező ellentüntetőtől származik. A műsorvezető és Bauer Tamás első mondatait nem lehet hallani.  A „nem hallani” és a „hangosabban” bekiabálásokat viszont igen.

17:02

 Gyurcsány megérkezett

Megjött Gyurcsány, egyelőre az óriáskivetítőn látható, de üdrivalgássál fogadják. Egy-két „Gyurcsány takarodj” is felhangzik a jobbos közönség köréből. Erre a balosok úgy reagálnak: "menjetek a fenébe, oda ahonnan jöttetek". Kisebb csetepaté, már-már dulakodás alakul ki, de a jobbosok nem akartnak távozni. Senki nem bánja a csúszást, így is van program.

16:57

 Próbataps

Bauer Tamás felment a színpadra, de az őt ünneplő taps még el sem érhette csúcspontját, amikor a kezdő lendülettel el is tűnt, így a színpad továbbra is üres. A próbatapsolás mindenesetre jól sikerült, a közönség reakcióideje megfelelő. A fotósok és a kamerások egyébként egy külön számukra ácsolt emelvényen várják a kezdést.

16:53

 Jobbosok is jöttek

Van itt néhány árpádsávval érkezett jobboldali szimpatizáns is, akik szerint a komcsikat a zászlójuk zavarja, pontosabban az, hogy csak sávokban piros és nem teljes egészében. „Kíváncsi vagyok, mit csinál ezzel az országgal Viktor úr, és mi lesz a nyugdíjainkkal” - mondja egy idős ember a színpad mögött. Eközben mintegy kétezer főre duzzad a létszám.

16:48

 Ismerős arcok

A laza csoportokból összetevődő hallgatóság soraiban szimpatikus arcú, közép- és idősebb korú emberek tűnnek fel, és néhány ismert arc: például Schiffer János egykori főpolgármester-helyettes, valamint Ficsor Ádám, volt titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter.

16:43

 Nagy Imre figyel

A Demokratikus Charta tüntetésén egyelőre legfeljebb ezres tömegről beszélhetünk, ám a helyszínt sikerült olyan jól megválasztani, hogy a Kossuth teret így is le kellett zárni az autóforgalom elől. A szónokoknak helyet adó kis színpadot a Vértanuk terén állították fel - ami gyakorlatilag a Kossuth tér egyik szeglete – Nagy Imre bronzszobra előtt.

Ajánlom

További belföldi híreink