Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-11-02 05:15:46

Gyurcsány: A kormány 14 havi befizetést ellop

Szivárványszínű, demokratikus, sok erő- és ideológiai központtal, civilekkel és szakszervezetekkel együttműködő, megújult baloldalt vízionál maga köré Gyurcsány Ferenc. Szerinte a miniszterelnököt bármikor el lehet küldeni a csudába, de a köztársaság akkor is szent és sérthetetlen, Orbán pedig fél a pofára eséstől, ezért hülyíti a népet a nemzetieskedő köntösbe bújtatott államosításra épülő gazdasági programjával.

Gyurcsány: A kormány 14 havi befizetést ellop

Válságos szituációban az egyébként megosztott ellenzéknek össze kell fognia, nyilatkozta Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Hiszen az Alkotmánybíróság jogkörének megnyirbálása a volt kormányfő szerint válságos helyzetet eredményezett, az ellenzéki pártok mégis három külön demonstrációt tartanak.

2006: politikai puccskísérlet

Ráadásul az LMP november 3-i megmozdulásán Schiffer Andrásék nem is látnák szívesen Gyurcsányt, mert a volt kormányfő szerintük 2006 októberében nem viselkedett a jogállamiság szabályaihoz méltón. Gyurcsány szerint szonban „2006 őszén – sok tekintetben végiggondoltan, szándékoltan – politikai puccskísérlet történt, nem annak kell szégyenkeznie, aki védelmezte a köztársaságot”.


A miniszterelnököt el lehet küldeni a csudába

„Olyan demokratikus düh pedig nincs, ami kukaborogatásba fulladhat”- mondta a négy évvel ezelőtti események kapcsán Gyurcsány Ferenc. Szerinte egyébként Schiffer Andráson is múlik a demokrácia ereje, hiszen „a miniszterelnököt, bármelyiket, el lehet küldeni a csudába”, de a lényeg nem ez, hanem a köztársaság épsége. Ami sérül, ha a politikusok sem tudják határozottan kijelenteni, hogy azok a jók, akik védik – jelen esetben a rendőrök.

Kint az MSZP, bent a Charta

A szocialisták keddi rendkívüli elnökségi ülésén a Charta és az MSZP közös rendezvénye mellett érvelt a volt miniszterelnök, aki szerint a balközép-világ legnagyobb civil egyesületének és pártjának közös fellépése lett volna célravezető. De az MSZP november 27-én rendez. (Gyurcsány egyébként itt készséggel fölszólal, ha felkérik.)

A sertéskaraj kilója

Az utca embere általában nem foglalkozik a kormánnyal, hiszen az nem érinti közvetlenül a pénztárcáját, „a sertéskaraj pedig nem lesz olcsóbb”, ha az alkotmány jogköre így vagy úgy módosul, vázolta a valóságot Gyurcsány. Ennek ellenére viszont van egy pont, amit nem lehet átlépni.„A Fidesz gyáván hazudik, át akar bennünket verni, azt mondja, az egészre azért van szükség, mert így lehet visszaszedni a magas végkielégítések miatt kiesett pénzt” – magyarázta a volt miniszterelnök.

Orbán fél a pofára eséstől

A Demokratikus Platform vezetője szerint a Fidesz fő problémája, hogy hiába delegált két embert, az Alkotmánybíróság így is nemet mondott, ami azt jelenti, hogy nemet mondhat egy sor olyan ügyre, ami Orbán politikájának alapját képezi. „Orbán fél attól, hogy pofára fog esni” és egy sor fontosabb döntést keresztülhúzhatna az Ab – többek között a magánnyugdíjpénztárról szóló javaslatot is” - vélekedett Gyurcsány. Így a kérdés az, elfogadható-e azért szűkíteni az Ab jogkörét azért, hogy a kormány keresztülvihesse az alkotmányellenes lépéseket, hogy folytathassa „az időnként idiótának mondható politikáját”.

A nép meg hülyítve van

Mert nem lehet a hiány növelése és megszorítás nélkül adókat csökkenteni, vagy keresztülvinni a „másik őrült állításukat, hogy válság közepén még többet hagyjanak a gazdagok zsebében”. Gyurcsány szerint nincs olyan elemző, aki 3-3,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol, ez csak a nép hülyítése.

Sérteni vagy nem sérteni, ez itt a kérdés

A Fidesz vagy az alkotmányt vagy a saját választási ígéreteit sérti meg a politikus szerint. .„Undorító, cinikus, demokratához nem méltó” módon gondolkodik a kormánypárt, hiszen egy tisztességes demokrata tudomásul veszi, hogy van olyan helyzet, mikor nem teljesíthetők az ígéretek. De a Fidesz fél ettől, hiszen éveken át ezzel kampányoltak a szocialisták ellen.

Nemzetieskedő szocdem program

A kormány ellop 14 havi befizetést az állampolgároktól, miközben azt állítják, hogy csak garantálják a befizetéseket – jegyezte meg a magánnyugdíjpénztári befizetések befagyasztásával kapcsolatban. Kompenzálás nélkül, egyoldalúan, erőszakosan átrendezték a viszonyokat, miközben „arról hablatyolnak, hogy az embereknek szabadságukban áll átlépni az állami nyugdíjkasszába”.  Nyugatos, polgári gazdaságpolitikára volna szükség, ehelyett szocdem programot csinálnak – nemzetieskedő köntösben.

„Tudom, hogy az ember időnként igazi nagy bajban van”

Ha válságot kezel például, mondja Gyurcsány, aki szerint Orbán egy saját maga által generál válságot kényszerül helyrehozni. A válság egyik alkotóeleme ez a magyar elitet megrázó alkotmányossági ügy, másrészt az, hogy a kormány fölöslegesen belenyúlt az emberek zsebébe. Ide a bökőt, hogy ez gyorsan erodálja a fideszes tábort – így Gyurcsány. Orbán sajnos nem a demokráciában, hanem egy túlhatalommal dekorált valóságban hisz.

Kételyek az MSZP megújításával kapcsolatban

A szakszervezetekkel és a civilekkel kell együttműködni a szakmapolitikai kérdésekben. Az oktatatásügyben, az egészségügyben, a legfontosabb kérédsekben középen kell politizálni. Színes, demokratikus baloldalt teremtene Gyurcsány, aki szívesen látja a mérsékelt konzervatívot és a szabadelvű gondolkodókat ebben a körben. Tartalmi-szervezeti értelemben új párt alakulhat ebből a sok erőközpontból anélkül, hogy bármelyik erőközponttól meg kellene szabadulni. „Engem ebben az országban sokan szeretnek, sokan nem szeretnek, de kell adni egy esélyt az MSZP-nek arra, hogy megváltozzon. Sok kételyem van, hogy sikerülni fog-e” – vetette föl Gyurcsány, aki megegyezne minden tisztességes politikussal, aki helyet keres magának a politikai erőtérben.

Ajánlom

További belföldi híreink