Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-10-29 14:38:25

Ranschburg: a nők maguk dönthessenek, otthon akarnak-e szülni + videó

Mélyen felháborító, ahogy a magyar igazságszolgáltatás Geréb Ágnessel bánik – vélekedett Ranschburg Jenő pszichológus az ATV Jam című műsorában. „Így bánni még a legutolsó betörővel sem szabad, nemhogy egy kedves kis vékony doktornővel” – fogalmazott.

Ranschburg: a nők maguk dönthessenek, otthon akarnak-e szülni + videó

Ranschburg szerint az otthonszülést pártoló Geréb egész életében azon dolgozott, hogy egy női privilégiumot megpróbáljon a rangjára emelni, az orvostudomány férfi ága ugyanis már évszázadokkal ezelőtt betolakodott ebbe az alapvetően női territóriumba.

Az otthonszülés kérdése mögött egy évszázados szerepküzdelem húzódik, hiszen a szülés a női nemi identitás jelképe, a férfi pedig már többszáz éve felfedezte, hogy nem rendelkezik a biológiai kreativitás privilégiumával – fejtette ki álláspontját Ranschburg.

A pszichológus érvként azt is elmondta, az esetek 90 százalékában már a terhesség kezdeti szakaszában előre jelezhetők az esetleges komplikációk, a kockázat pedig mindig és mindenütt fennáll. Tudnunk kell azt az egyszerű, ugyanakkor fájdalmas és megrendítő tényt, hogy a szülésbe bele lehet halni, a halvaszületések tulajdonképpen nem kiiktathatók, az orvostudomány csak kétségbeesetten küzd ellene, de azért előfordul – tette hozzá.

Geréb Ágnesnél egyébként csak azok a nők szülhettek otthon, akik számára az orvosi segítség elérhető közelségben volt. Azok számára, akiknek a lakás és a kórház távolsága miatt ez problémát okoz, létrehozták a Születés Házát, amely viszont közel van a kórházhoz és komplikáció esetén a szülő nő azonnal megkaphatja a szükséges orvosi, műszeres ellátást – magyarázta.

Ranschburg igyekezett leszögezni, nem szeretné propagálni az otthonszülést, de biztosítani kell a magyarországi nők számára, hogy maguk dönthessenek arról, hogy otthon szeretnének-e szülni, vagy kórházban.

A pszichológus azt is kiemelte, az otthonszülő asszonyok a terhesség kezdetétől egy tanfolyamon vesznek részt, ahol megtanítják őket, hogyan összpontosítsák azokat az energiákat, amelyek segítik őket abban, hogy a születés ne egy elviselhetetlen fájdalom, hanem élmény legyen. A szülés, illetve a születés élménye ugyanis a gyerek és az anya kapcsolatát igen erőteljesen befolyásolja – mondta a szakember.

Ajánlom

További belföldi híreink