Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-10-26 14:10:55

Iszapömlés: Igazságügyi szakértők vizsgálják a bontásra ítélt devecseri házakat

Igazságügyi szakértők kezdik meg kedden annak a 225 devecseri lakóháznak az értékbecslését, amelyek bontását javasolta a kárfelmérő bizottság. A szakértők a héten valamennyi épületről elkészítik a jelentésüket – mondta Toldi Tamás polgármester az MTI-nek.

A polgármester elmondta, hogy a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara veszprémi munkatársai tételes felmérést készítenek a bontásra ítélt ingatlanokról. A lakóházat és a melléképületet négyzetméterenként vizsgálják, nem piaci forgalmi értéken próbálják felbecsülni, milyen értéket képviselhetett az ingatlan a három héttel ezelőtt bekövetkezett katasztrófát megelőzően.

A szakértői jelentés lesz az alapja annak a kártérítési folyamatnak, amely során a bontásra ítélt ingatlanok tulajdonosai az egyéni értékbecslés alapján értékarányos kártérítést, vagy cserelakást kaphatnak egy újonnan épült lakóparkban, esetleg egy másik településen - mondta Toldi Tamás.

Hozzátette: a szakértők a lakosság segítségét kérik a munkához, amellyel Kolontáron már végeztek. Közben a lakossággal a kormánybiztos által kijelölt ügyvédi csoport egyeztet, a cél a lakhatás mielőbbi megoldása. Az új lakások az érintettek tulajdonába kerülnek, a tervek szerint 10 éves elidegenítési tilalmat jegyeznek be rájuk - mondta a polgármester. Az építési telket Devecser határában kijelölték, a tervek készen állnak az építés megkezdéséhez, a kármentő alapba befolyt összegből tervezik megvásárolni a telket. A kijelölt területen 250 lakás építésére elegendő hely biztosított.

Toldi Tamás elmondta, hogy a 22 fős család - akik jelenleg a zeneiskolában az átmeneti szálláson élnek - a Máltai Szeretetszolgálat jóvoltából albérletbe költözhet a lakhatásuk megoldásáig. Hozzátette: a segélyszervezet vállalta, hogy hatvan család számára kifizeti a féléves albérleti díjat.

Ajánlom

További belföldi híreink