Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-10-26 15:34:26

A devecseriek türelmetlenek: „Ez a kormány se jobb”, demonstráció jöhet

Sürgős beavatkozásra kérte a hétfői lakossági fórumon Toldi Tamás devecseri polgármester az állami szervezeteket, mivel meglátása szerint a közhangulat igen rosszra fordult a városban: az iszapkárosultak úgy érzik, az elmúlt három hét alatt nem történt semmi az érdekükben.

A devecseriek türelmetlenek: „Ez a kormány se jobb”, demonstráció jöhet

Mint a polgármester levelében áll: „Eddig tudtam tartani az emberekben a lelket - ez a kormány más, Miniszterelnök Úr ezt mondta - azonban eltelt 2-3 hét, és úgy érzik, azóta semmi nem történt!”

Devecseri ház

„A kárt szenvedett lakosság egyre türelmetlenebb! A történéseket továbbra is kézben akarjuk tartani, azonban a tanácstalanság, a határozatlanság, az információ hiánya ma már városon kívüli nyílt, szervezett demonstráció veszélyét hordozza magában!” – figyelmeztet a városvezető a naplo-online oldalain közzétett levél szerint.

Melyik zsebből?

Mint ismert, a MAL Zrt. az áldozatokat megsegítő másfél milliárd forintos pénzügyi alapról döntött a múlt héten. Ruttner György, a cég jogi képviselője ezzel kapcsolatban az atv.hu-nak elmondta: példátlan, hogy a cég ilyen mértékű támogatást nyújt, miközben meg van róla győződve, hogy nem felelős a tragédiáért.  Az ügyvéd azonban figyelmeztetett: a pénzügyi alap csak abban az esetben kerülhet felhasználásra, amennyiben kivonják a céget az állami zár alól.

A kormány reakciója azonban nem a cég várakozásai szerint alakult, mivel a MAL-elnök nem egyeztetett a cége tevékenységét felügyelő kormánybiztossal a károsultak jogi képviselőjének tett, öt éven át évi 300 millió forintos kártérítési felajánlásáról. Bakondi György úgy látja, a kártérítést a tulajdonosok „100 milliárdos” magánvagyonának a terhére kell teljesíteni.

50 000 Ft / óra, vagy 13 százalék

A Magyar Hírlap mindeközben kedden arról számolt be, hogy Magyar György irodája sikerdíjért vállalja az iszapkatasztrófa áldozatainak jogi képviseletét. A díj összege a megítélt kártérítés 13 százaléka plusz áfa. Ha a szerződés idő előtt – a törvény szerint elkerülhetetlen siker bekövetkezte előtt – megszűnne, akkor Magyar utólag óránként ötvenezer forint plusz áfa munkadíjat számol fel.

Ruttner György az atv.hu-nak adott interjújában már beszélt előzetes szakértői véleményekről, a Blikk mai számában pedig megerősítette a korábban elmondottakat, immár elsődleges szakértői véleményekre hivatkozva. Eszerint a cég nem tehet a katasztrófáról, mert talajtörés okozta a bajt.

Kárfelmérés

Mint kedden kiderült: igazságügyi szakértők kezdik meg kedden annak a 225 devecseri lakóháznak az értékbecslését, amelyek bontását javasolta a kárfelmérő bizottság. A szakértők a héten valamennyi épületről elkészítik a jelentésüket. A szakértői jelentés lesz az alapja annak a kártérítési folyamatnak, amely során a bontásra ítélt ingatlanok tulajdonosai az egyéni értékbecslés alapján értékarányos kártérítést, vagy cserelakást kaphatnak egy újonnan épült lakóparkban, esetleg egy másik településen – nyilatkozta Toldi Tamás polgármester.

Dobson Tibor kármentesítési szóvivő kedden a térségben tartott nemzetközi sajtóbejáráson azt is bejelentette, várhatóan a hét végéig biztosít elegendő helyet a vörösiszapos hulladéktározó a Devecser 21 utcájáról és a házak kertjéből származó veszélyes anyagoknak.

Ajánlom

További belföldi híreink