Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-10-26 05:15:51

Egykulcsos adó: lesz, aki 55 ezerrel kevesebbet visz haza + videó

Ez havonta közel ötezer forintot jelent, és a bruttó 220 ezer forintos fizetéssel rendelkezőkre vonatkozik.

Egykulcsos adó: lesz, aki 55 ezerrel kevesebbet visz haza + videó

A tárgyalásnak nincs alternatívája, a kormány nem teheti meg, hogy figyelmen kívül hagyja a munkaadók és a munkavállalók véleményét – vélekedett egybehangzóan a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, Dávid Ferenc és az Autonóm Szakszervezetek elnöke, Borsik János az ATV Jam című műsorában.

Mindketten hangsúlyozták, a kormány  láthatóan igyekszik elkerülniaz érdekegyeztetést, de hosszú távon ez nem fog működni, mert mint mondták, az Országos Érdekegyeztető Tanácsnak (OÉT) a megfogható ügyek mellett az elmúlt húsz év tanúsága szerint a válságok okozta társadalmi feszültségek enyhítésében is olyan szerepe van, amit nem lehet nélkülözni. Borsik János szerint ezzel a jelenlegi kormány is tisztában van.

Dávid Ferenc ennek kapcsán még megjegyezte, az OÉT-nek a kormány is tagja, ezért amikor leminősíti a szervezetet és nem foglalkozik vele, akkor saját magával is ezt teszi.

A Matolcsy György által bejelentett 4,5 százalékos minimálbéremelést mindkét szervezet elnöke úgy kommentálta, az csupán annyit jelent, hogy a minimális nettó bér a nominális értékéből nem veszít. Borsik János kárenyhítésnek nevezte a 4,5 százalékos emelést, a kormány adóintézkedéseire utalva pedig hozzátette, a minimálbér kérdésében a kormány ballépését kell majd helyrehozni az OÉT-ben.

Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az egykulcsos szja bevezetésével a minimálbér és a bruttó 220 ezer forint között keresőket komoly veszteségek érik: Előbbiek éves szinten nettó 24 ezerrel, utóbbiak nettó 55 ezerrel kevesebbet visznek majd haza, mondta Borsik szakértői számításokra hivatkozva.

A jövő évi bérekről november 5-én kezdődnek majd a tárgyalások, itt mindenképp megállapodásra kell jutni – hangsúlyozta a munkavállalói oldal képviseletében Borsik János.

További belföldi híreink