Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-09-30 14:24:59

Szakítás után: a rendőrök csalódtak a Jobbikban

Azt hitték, tényleg valami jobbat akarnak, de tévedtek.

Szakítás után: a rendőrök csalódtak a Jobbikban

A Jobbik 2009 májusában kötött szakmai megállapodást a Tettrekész Magyar Rendőrszakszervezettel (TMRSZ). Az együttműködés alapját a Jobbik által hirdetett rendpártiság és a munkavállalók képviseletének ígérete alkotta. A szerződés értelmében a Jobbik a tavalyi Európai parlamenti lista 4. helyén indította Szima Juditot, a TMRSZ főtitkárát, Vona Gábor pedig ígéretet tett rá, hogy – amennyiben több képviselőt is küldhetnek Brüsszelbe – Szima a visszalépéseknek köszönhetően másodikként mandátumot nyer. Mint ismert, a Jobbik három EP-helyet szerzett 2009 júniusában, ám az ígéret ellenére Szima Judit nem kapott mandátumot.

„Vona egy elnökségi döntésre hivatkozva hatszemközt ígérte meg, hogy Balczó Zoltán, illetve Szegedi Csanád mandátumszerzése esetén valamelyikük a javamra lép vissza, így a Jobbik engem delegál Brüsszelbe. Később azonban tagadta, hogy nekem ígérte a második helyet, végül azt mondta, tényleg tett ilyen kijelentést, de valójában úgy gondolta, az országgyűlési választások eredményét követően lépnek vissza” – elevenítette fel a történteket a Heteknek Szima Judit.

A főtitkár azonban hangsúlyozza: mindennek nincs köze ahhoz, hogy a TMRSZ a napokban felmondta a Jobbikkal kötött együttműködést. A szakítással kapcsolatban – melyről a szakszervezet szeptemberi kongresszusa közel száz százalékos többséggel döntött – Szima két fő okot említ: a rendőrök úgy érezték, a Jobbik nem töltötte meg tartalommal az együttműködést. A munkavállalók érdekében nem tettek semmit, a rendpártisággal kapcsolatos elveiket pedig felülírta a gyakorlat. Ez történt például 2009-ben, amikor a szentendrei – törvényellenes - gárdaavatóra kivezényelt rendőröknek Szegedi Csanád Jobbik-alelnök azt mondta, garantálja, hogy ha a párt hatalomra jut, a rendőrök elvesztik állásukat.

Szima szerint felháborító, hogy a Jobbik a szolgálatra kivezényelt „kisrendőröket” vegzálta, miközben semmilyen erőfeszítést nem tett annak érdekében, hogy a felső vezetéssel tisztázza a helyzetet. Az országgyűlési választások körüli hetekben Vona személyes találkozóra hívta a főtitkárt, ám „öt perccel” a megbeszélés előtt Gaudi-Nagy Tamás tudatta, hogy az elnök sürgős elfoglaltsága miatt (állítólag 50 gazdasági szereplővel kellett találkoznia) mégsem tud részt venni a találkozón. Ilyen előzmények után került sor a TMRSZ kongresszusára, ahová írásos meghívót küldtek Vona Gábornak, kérve, értékelje a két szervezet kapcsolatát. Vona országjáró körútjára hivatkozva hárította el a megjelenést, és a TMRSZ kérése ellenére írásban sem értékelte az együttműködését. Mindezek ismeretében döntöttek úgy a küldöttek, hogy a TRMSZ felmondja a Jobbikkal kötött megállapodást, amely így október 24-én hivatalosan is véget ér. „Tagságunk túlnyomó része csalódott a Jobbikban. Azt hittük, hogy tényleg valami jobbat akarnak, de tévedtünk” – értékelte a történteket Szima Judit.

atv.hu / Hetek

Ajánlom

További belföldi híreink