Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-09-29 08:36:12

Egyre több a roma magántanuló

Négyszer akkor közülük a magántanulók aránya, mint a nem romák között.

Egyre több a magántanuló a romák között, és az iskolalátogatás alól felmentett gyerekeknek csak 29 százaléka végzi el azt az osztályt, ahová beiratkozott - írta a Magyar Nemzet szerdán.

   

A lap emlékeztet, hogy a magántanulói intézményt - amikor a gyereknek nem kell iskolába járnia, csak osztályozó vizsgákat teljesítenie - eredetileg kiemelkedő tehetségek, élsportolók, illetve erősen korlátozott, súlyos fogyatékkal élő gyerekek számára találták ki.

   

Az Oktatási Hivatal magántanulókról szóló jelentése szerint ma a - szülők kérésére - magántanulói státust kapott gyerekek 48 százaléka hátrányos helyzetű, 35 százaléka halmozottan hátrányos helyzetű. Többségük jóval alacsonyabb évfolyamra jár, mint ami életkorának megfelelő lenne: a vizsgált iskolákban a nyolcadikos magántanulók több mint 30 százaléka 18 éves volt, az ötödikeseknek pedig 70 százaléka 15 éves vagy idősebb.

   

A lap az Integrációs oktatáspolitika hatásvizsgálata című kutatás adatai alapján azt írta, a roma tanulók között négyszer akkora a magántanulók aránya, mint a nem romák között: előbbiek 1,54 százaléka, míg utóbbiak 0,4 százaléka kapott ilyen státust 2010-ben. A kutatás szerint az elmúlt hat évben nőtt a roma gyerekek aránya, annak ellenére is, hogy az előző kormányzat szigorította a magántanulóvá nyilvánítás szabályait, és a gyermekjóléti szolgálat szakvéleményéhez kötötte azt, elkerülendő, hogy az iskolák így akarjanak "megszabadulni" a problémás gyerekektől.

   

Sokak szerint a magántanulóvá válást tovább kellene szigorítani, mert ma sok olyan, súlyos szociális hátrányokkal küzdő, túlkoros fiatalt mentesítenek az iskolalátogatás alól, akik így biztosan lemorzsolódnak, és még az általános iskolát sem végzik el - írta a Magyar Nemzet.

Ajánlom

További belföldi híreink