Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-09-22 15:30:59

„Mi, hajléktalan emberek…” Tüntetés a minisztérium előtt

"A törvényjavaslat egy újabb példa arra, hogy a fejünk fölött - sőt ellenünk - döntenek ahelyett, hogy együtt keresnénk a kivezető utat"

„Mi, hajléktalan emberek…” Tüntetés a minisztérium előtt

A Város Mindenkié hajléktalan jogvédő csoport kedden délután performansszal egybekötött demonstrációt tartott a Belügyminisztérium épülete előtt, hogy tiltakozását fejezze ki a minisztérium nemrégiben nyilvánosságra hozott törvénymódosító javaslata ellen, ami megengedi a hajléktalan emberek közterekről történő kitiltását.

A performansz keretében kartonpapírból kivágott házakra – melyeken a „Szociális bérlakás” felirat volt olvasható - feküdtek le a hajléktalanok, és az ügyükkel szimpatizáló résztvevők. A felszólalók felolvasták a Pintér Sándornak írt petíciót, és beszédet mondtak a minisztérium előtti füves területen. A demonstráció békés jellegét kiemelve felhívták a megjelentek figyelmét, hogy ügyeljenek a tisztaságra, valamint, hogy kerüljék az összetűzést egymással és a helyszínen lévő két rendőrrel.

Taigetosz vagy gettó

A rendelet szerintük büntetné az embereket, ahelyett, hogy a lehetséges megoldásokról szólna.  „Reméljük, hogy a rendelet nem a Taigetoszra küldi az embereket”, mondta a szónok, majd a földön fekvő emberek közül az egyik bekiabált, „vagy a gettóba”. A beszédek után az addig a földön fekve demonstrálók felállították kis kartonházukat, és a fényképezőgépek valamint kamerák kereszttüzében álldogáltak jó 15-20 percig.

„Lakhatáshoz való jogot!”

Közben a csoport tagjai átsétáltak a minisztérium bejáratához, ahol Szaló Péter helyettes-államtitkárnak átnyújtották petíciójukat. A petíciót átvevő területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár a szervezet képviselőinek azt mondta, a kormánynak nem a hajléktalanok kitiltása a célja, hanem a közterületek rendjét kívánja szabályozni. Mint hozzátette, megfelelő lakhatási körülmények megoldásán is gondolkodnak. A tömeg közben a „Büntetés helyett lakhatást!”, valamint a „Lakhatáshoz való jogot!” mondatokat skandálta.

Csak kampányfogás a rendelet

Az egyik külföldi riporternek nyilatkozó férfi azt mondta, 15 éve él hajléktalanként, ő „ebből a városból ugyan sehova nem megy”. Arról pedig még elképzelése sincs, hogy az érintett 25-30 ezer embert hova fogja rakni a városvezetés. „Az egész csak egy kampányfogás, hogy a Fidesz majd rendet tesz a fővárosban”, fejtette ki véleményét.

Maffia kezében a hajléktalanszállók?

A lapunknak nyilatkozó, helyszínen demonstráló hajléktalan nő azt mondta, hetedik kerületi, Klauzál utcai lakásából jogtalanul lakoltatták ki még évekkel ezelőtt, ráadásul úgy, hogy közben állapotos volt. A nő azt állítja, a lakásmaffia vette el tőle az ingatlant. A lakás az élettársáé volt, többször próbálták rávenni, hogy adja el. Miután ez nem történt meg, és a férfi betegségben elhunyt, özvegyét vették támadás alá. „Jöttek, lobogtattak valami papírt, hogy hagyjam el a lakást. Valami rendeletre hivatkoztak, amiről utólag kiderült, hogy rám nem is vonatkozott volna”, mesélte Mária. Miután nem fogadta el a felajánlott, földtől a plafonig penészes cserelakást, utcára került.  Nem sokkal később kórházba került, ahol életet adott gyermekének, akit azóta nem látott. „A hivatalos papírokban az áll, hogy elvetéltem”.

Mária szerint - akinek munkája nincs, jövedelme viszont a leszázalékolásából eredően igen - azért választják sokan inkább az utcát a hajléktalanszállók helyett, mert a legtöbb helyen bogarak vannak, és ellopják egymás holmiját az ott meghúzódó fedél nélküliek. A jelenleg a Dankó utcában lakó nő állítja, a legnagyobb probléma mégis az, hogy a hajléktalanszállók a maffia kezében vannak.

Másoknak sem tetszik

A törvényjavaslat szeptember 2-i megjelenését követően A Város Mindenkié csoport felhívásának hatására az egyhetes hivatalos civil véleményezési folyamat keretében több mint száz megkeresés érkezett a Belügyminisztériumhoz a javaslat ellen. Ezen kívül számos szakember és szervezet – köztük a Társaság a Szabadságjogokért és a Menhely Alapítvány – is kifejezte tiltakozását a javaslattal szemben.

A javaslatot alkotmányellenesnek, etikátlannak és embertelennek tartják, amivel a jelenlegi kormány mind elődjei, mind pedig saját hibáit és mulasztásait a legelesettebb emberekre hárítja. „Különösen felháborítónak tartjuk a törvényjavaslat által előterjesztett büntetésnek és kirekesztésnek még a gondolatát is annak fényében, hogy a kormány alapvető kötelességeit sem teljesíti az állampolgárokkal szemben: ma Magyarországon nincs kellően kiépített és megfelelően működő hajléktalanellátó-rendszer, szociális lakásprogram lényegében nem létezik, és a lakcím típusa vagy hiánya ezrek számára szinte áthatolhatatlan adminisztratív akadályt jelent az élet számos területén”.

Szociális bérlakások tömegszállások helyett

A megoldás a csoport szerint a következőkben rejlik: rendezni kellene a lakcímnyilvántartás terén tapasztalható, gyakran jogsértésekhez vezető és életidegen helyzetet, hogy ezek az emberek is gyakorolhassák alapvető polgári jogaikat, és hozzájuthassanak létfontosságú szolgáltatásokhoz. Fejleszteni kellene a hajléktalanellátó rendszert mennyiségben és főként minőségben, hogy komplex programokkal tudjon segíteni a rászorulóknak a társadalmi élet főáramába való visszatérésben. Valamint a készülő Alkotmányba kellene foglalni és garantálni minden állampolgár jogát a méltó lakhatáshoz, ami a gyakorlatban nem tömegszállást, hanem elérhető árú szociális bérlakásokat jelent.

„Mi hajléktalanok”

Részlet a helyettes-államtitkárnak átnyújtott petícióból: „Mi, hajléktalan emberek is itt élünk Magyarországon. Ez a törvényjavaslat egy újabb példa arra, hogy a fejünk fölött – sőt ellenünk - döntenek ahelyett, hogy együtt keresnénk a kivezető utat hajléktalanságból. Az biztos, hogy ez a könnyebb megoldás. Párbeszédbe kapcsolódni és megszólítható vezetőnek lenni már sokkal nehezebb - mégis ezt várjuk a Belügyminiszter Úrtól és az egész kormánytól”.  

atv.hu / Prókai Eszter

Ajánlom

További belföldi híreink