Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-09-09 11:07:52

Szeptember 11.: Együtt ünnepel a Jobbik és a HAMASZ

A Magyar-Arab Barátság napjában csúcsosodik ki Ajkán a Jobbik vonzalma az arab világ iránt.

Szeptember 11.: Együtt ünnepel a Jobbik és a HAMASZ

Az al-Kaida által az Egyesült Államok ellen elkövetett terrortámadások 9. évfordulóján, 2010 szeptember 11-én megrendezésre kerülő eseményen többek között Vona Gábor pártelnök, Khaled Naffa, a Magyar-Jordán Baráti Egyesület elnöke és Hegedűs Lóránt lelkész, a HAMASZ elnöke is beszél. Hegedűs egyesülete a Hazafias Magyarok Szövetsége, a szervezetet a köznyelv, az elnök, valamit a rendezvény meghívója is HAMASZ-nak nevezi.   

Oroszország mellett a Jobbik szívesen nyit az arabok, perzsák, palesztinok, egyszóval a muszlimok felé, és érezhetően szimpatizál a korábbi Szaddam- (Irak), vagy a jelenlegi Ahmadinezsád-rezsimmel (Irán).

Tüske az imperialisták körme alatt

Nem véletlenül, a Jobbik egyike az élesen Izrael-ellenes, radikális európai pártoknak. A szélsőjobb „tradicionális” Izrael-ellenességén kívül – melynek fő belpolitikai toposzai Magyarország felvásárlása, elözönlése, illetve esetleg költségvetésének megírása – azonban más is szerepet játszik az araborientációban. Nevezetesen az, hogy az arab államokat az imperialista Nyugat ellen küzdő, hagyományaikat óvó (érdek) csoportnak tekintik, amelyek sokadik világbeli szövetségeseikkel együttműködve képesek megálljt parancsolni a globalizáció térhódításának.

A magyar, mint vezető nép

„Úgy gondolom, hogy ma a magyarok méltók arra, hogy vezetőknek nevezzük őket, európai vezető népnek. Nemcsak a történelem miatt, hanem azért, mert egy nagyon harcias arcot mutattok, és azért, mert nagyon sok fiatal van köztetek” – dicsérte a Magyar Szigeten a Jobbikot Roberto Fiore olasz EP-képviselő, a radikális Forza Nuova (Új Erő) párt vezetője (Fiorét egyébként 1985-ben ítéltek el a Fegyveres Forradalmi Sejt nevű terrorszervezetben való tagsága miatt.) Az olasz nacionalista szerint ugyanis Magyarország jelenleg vezető szerepet tölt be a hasonló jellegű európai mozgalmak között. A mozgalom ismérveit és céljait sorolva pedig kijelentette, hogy a közös ellenség a kommunizmus, a kapitalizmus, a bevándorlókat befogadó politika, és természetesen a „cionizmus mételye, amit nem fogadható el, mint egy Európában megvalósuló vezető politikai irányzat”.

Az iráni gárdában bízott Vona

Csakhogy Fiore szerint az iszlám is ellenség, úgyhogy a muszlim országokkal való viszonyt nézve a Jobbik kilóg az európai szélsőséges pártok közül. Hiszen a Jobbik elnöke, Vona Gábor már hét éve, 2003-ban Jemenbe utazott a pánarab Baath-párt meghívására egy antiimperialista-anticionista ifjúsági konferenciára. 2007-ben az iráni nagykövettel vette fel a párt a kapcsolatot, „az egymástól elszakadt magyar és perzsa népek közelítésének céljával”, 2008. október 23-i ünnepi beszédében pedig Vona azt találta mondani, hogy a következő magyar választásokra Mahmud Ahmadinezsád iráni elnöktől kér megfigyelőket, és az iráni Forradalmi Gárda a Magyar Gárdával együtt fog őrködni a választás tisztaságának megőrzése felett.  

Remek harcosok

A párt egykori államfő-jelöltje, Morvai Krisztina is különös szeretettel viseltet a palesztin nép irányába – egyik ismert kijelentése például, hogy „palesztinok leszünk a saját hazánkban”. Ő is megjárta Teheránt, ahol egy nemzetközi, emberi jogi konferencián képviselte a Jobbikot.

Az Európai Parlamentben pedig a 2006-os budapesti rendőri túlkapások kapcsán kijelentette: „az EU nem jogosult Irán vagy más kívülálló ország bírálatára”. Az Európai Parlamentben Morvai egyébként a „Palesztin Jogalkotó Tanáccsal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség” póttagja, Balczó Zoltán pedig a az „Arab-félszigettel fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség” rendes tagja. Morvai a Bajnai Gordon házánál tartott tavalyi tüntetésen azt ecsetelte, milyen remek palesztin és Hezbollah harcosokkal volt szerencséje megismerkedni egy konferencián, és ez mennyi bátorítást adott neki.

Antall nyomán

Korábban lapunk már írt a Jobbik arab-szimpátiájáról, akkor a párt úgy reagált: az „antalli örökséget” viszi tovább. A párt programjában az olvasható, hogy a rendszerváltozás óta „feltétel nélküli Izrael-barátság jellemezte” a magyar külpolitikát. A cionizmus támogatásával a magyar diplomácia felrúgta az arab világgal korábban kialakult jó kapcsolatokat. Épp ezért a Jobbik szerint fordulatra van szükség, és szorosabbra kell fűzni az arab államokkal a diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokat, valamint szerepet kell vállalni a közel-keleti keresztény közösségek fennmaradása érdekében. Ezzel állítják párhuzamba az 1990 szeptemberében megjelent Antall-kormányprogramot, ami a következőket írja: „gazdaságukat és belső politikai rendszerüket sikeresen átalakító távol-keleti országokra, így a Koreai Köztársaságra, kiemelt figyelmet fordítunk. Ausztráliával, Brazíliával és Izraellel fennálló kapcsolatainkat, valamint az arab országokat ugyancsak kiemelten kezeljük. A magyarságot mind a zsidó, mind az iszlám kultúrához százados szálak fűzik, s ezeknek a politikai kapcsolatainkra is jótékony hatást kell gyakorolniuk.

Ajánlom

További belföldi híreink